شناسایی چالش ها و فرصت های فرهنگ شهرنشینی در ایران با تأکید بر شهر جدید پرند

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در مهندسی عمران، معماری ومدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: RCEAUD02_395
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده آبیاری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری

پریسا قاسمی جمال

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری

غلامرضا داوری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری

حسن مهدی خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

مجید رجبی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

چکیده

کشور ایران تا پیش از شروع شهرگرایی و شهرنشینی دوره معاصر تقریباً از نظام شهری همگونی برخوردار بوده است. اما به علت توسعه برونزا و ورود به بازار سرمایهداری، نقش توسعه درونزا و روابط سنتی شهر و روستا بهم خورد و سلسله مراتب شهری کشور دستخوشتغییر گردید. افزایش جمعیت شهرنشین، تعداد شهرها و رشد شهرهای بزرگ حاکی از گسترش شتابان شهرنشینی در کشور است. دراین بین تمرکز در شهرها و به ویژه منطقه شهری، شهرهای بزرگ بیش از سایر موارد مشکلساز گردیده است. بنابراین اتخاذ سیاستهایی مشخص جهت جلوگیری از گسترش بیرویه شهرهای بزرگ، ارایه مسکن و جلوگیری از حاشیهنشینی در کشور ضروریمینمود. بر همین اساس تصویب قانون احداث شهرهای جدید در سال 4631 توسط هیأت وزیران، یکی از این راهحلها بود. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی چالش ها و فرصت های فرهنگ شهرنشینی در ایران با تأکید بر شهر جدید پرند با روش توصیفی تحلیلی می باشد. برای رسیدن به این هدف ابتدا به ضرورت ایجاد شهرهای جدید و ضرورت تداوم ایجاد شهرهای جدید در ایرانپرداخته و سپس عملکرد شهرهای جدید مورد بررسی قرار گرفت و در انتها چالش ها و فرصت های فرهنگ شهرنشینی در شهر جدید پرند ارزیابی شد. نتایج پژوهش حاکی از عملکرد ضعیف این شهرها به ویژه شهر جدید پرند میباشد. عمدهترین مسائل این عملکرد ضعیف را باید به طور در مواردی از قبیل؛ مشخص نبودن جایگاه این شهرها در سیاستهای توسعه شهری، عدم تمکن مالی شرکتهایعمران جهت انجام وظایف محول شده و خلاء هویت در شهرهای جدید به دلیل نبود خدمات، امکانات و خصیصههای غرورآفرین که حس مکان و پایداری سکونت در این شهرها را تقویت کند، دانست. جهت بهبود کارکرد و جایگاه این شهرها، تعدیل و رفع این محدودیتها به عنوان راهبردهای اساسی و تحول آفرین، رهگشا خواهد بود.

کلیدواژه ها

فرهنگ شهرنشینی، شهرهای جدید، شهرجدید پرند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.