کاربردهای نظریه اسکینر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: ESCONF01_546
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 20949
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه یوسفی

نویسنده مسئول: دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، دانشکده ادبیات و علوم انسانی،گروه روان شناسی، ایران

نوشیروان خضری مقدم

استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

اسکینر معتقد بود که رفتارها و شخصیت انسان عمدتاً بر اساس یادگیری به وجود می آیند و تغییر می کنند و شناخت یا کشف قوانین یادگیری کلید شناخت رفتار انسان است. واحد ساختاری عمده در این نظریه، پاسخ است و یک پاسخ می تواند از یک بازتابساده تا یک رفتار پیچیده تغییر کند، ولی آنچه در تعریف یک پاسخ اهمیت دارد این است که رفتار بیرونی و قابل مشاهده را نشان دهد و به رویدادهای محیطی ربط داده شود. همه رفتارها را می توان به وسیله پیامدهای آن ها کنترل و پیش بینی کرد و رفتارهایاجتماعی انسان نیز صرفاً در اثر تحریک محیط به وجود نمی آیند بلکه اگر محیط آن ها را تقویت نماید، پابرجا می مانند. در فرآیند شرطی شدن عامل، توجه به کیفیت پاسخ ها و ارتباط آن ها با میزان و فاصله تقویت، مهم می باشد. همچنین، رفتار به وسیله متغیرهایی کنترل می شوند که بیرون از ارگانیسم قرار دارند. اگر چه در این نظریه تفکر، نوعی رفتار پوشیده و پنهان است و تداعی آزاد، فنون فرافکن و ... جایگاهی ندارد و رفتار انسان را نتیجه تقویت های پیشین می داند، اما توجه به آن در آموزش و پرورش ازدیدگاه برنامه درسی، آموزشی و اصول ارزشیابی و سنجش مورد انتظار است و در نظر گرفتن نکاتی همچون اهمیت متغیرهای محیطی در سازماندهی و کنترل رفتار، بهره گیری از برنامه های اقتصاد ژتونی و توجه بر بعد تغییر در رفتار آشکار و ماهیت متغیرها و ... ضمن آگاهی نسبت به کاستی های نظریه های رفتارگرایی، می تواند زمینه تسهیل امر یاددهی یادگیری در فراگیران امروز را – فراهم آورد

کلیدواژه ها

رفتار یادگیری تقویت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.