نهج البلاغه، تجلی عالیترین شیوه های تربیتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: ESCONF01_501
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 713
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب بنی اسدی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

عنایت الله شریف پور

عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان

معصومه بنی اسدی

کارشناس ارشد الهیات دانشگاه آزاد اسلامی کرمان

چکیده

تربیت از مباحث مورد توجه همه ادیان در طول تاریخ بوده است و دارای ابعاد مختلفی است. تربیت فرآیند رشد همه جانبه شخصیت وسوق دادن وی به سوی ارزش های والای انسانی را مورد توجه قرار می دهد. اصلاح فرد و جامعه بستگی به تدوین و ارائه راهکارهایتربیتی، هماهنگ با فرهنگ و اهداف متعالی آن جامعه دارد و از آنجا که فرهنگ کشور ما برگرفته از آموزه های الهی و دینی است، برپیروان این مکتب خصوصاً اولیای تربیتی لازم است به حیاتی ترین مقوله انسانی یعنی تربیت و روش های آن توجه ویژه نمایند، زیرا که سعادت و شقاوت افراد یک کشور در نتیجه تربیتی است که می یابند. لذا ضروری است شیوه های تربیتی مطلوب و منطبق بر قرآن کریم و سیره پیشوایان دین، تشریح و راهکارهای عملی و علمی تربیت تبیین شود. در متون اسلامی، در مورد شیوه های تربیتی نظر واحدی وجود ندارد. برخی دامنه آن را به سیاست های اجرایی نظام گسترش می دهند و بعضی دیگر آن را به تعامل مربی و متربی، یا اقدامات متربی در راستای تربیت خویش محدود می کنند، مقاله حاضر به معرفی روش هایی می پردازد که ناظر به تعامل بین مربی و متربی هستند. در ارائه راهکارها و روش های تربیتی در مقاله حاضر، به ابعاد عاطفی و درونی انسان ها توجه شده است و برای نیل به این هدف، ابتدابه ارائه تعریف تربیت پرداخته و آنگاه اصول و شیوه های تربیتی را بر مبنای سخنان امام علی )ع( در نهج البلاغه، استخراج و به طور اختصار مورد بحث قرار می دهد. روش های مذکور عبارتند از: اسوه سازی، تکریم و عزتمندی مقربی، یاد مرگ، عبرت آموزی، دوست یابی، امر به معروف و نهی از منکر، عفو و گذشت و مهربانی و تغافل.

کلیدواژه ها

نهج البلاغه، تربیت، روش های تربیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.