بررسی تراز تجاری دوجانبه ایران و ترکیه در شرایط نااطمینانی نرخ ارز (تحقق شرط مارشال لرنر با الگوی غیرخطی STAR)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری)
- کد COI اختصاصی: ICPEEE01_1616
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1385
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه اقتصاد، آذربایجان غربی، ایران
استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه
استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه اقتصاد، آذربایجان غربی، ایران
چکیده
در ادبیات اقتصاد بین الملل، تراز پرداخت های خارجی مهمترین معیار سنجش و اندازه گیری جریان مبادلات تجاری و انتقال سرمایه، در یک کشور با اقتصاد باز به شمار می آید. لیکن، ارتباط متقابل کسری تراز تجاری با متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ ارز، دارای پیچیدگی های مطالعاتی است. در مطالعه حاضر، با توجه به ارتباط حساس تراز تجاری با سیاست های ارزی، تراز تجاری دو جانبه ایران و ترکیه را در شرایط نااطمینانی نرخ ارز، با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم (STAR) در بازه زمانی 1365 تا 1388 بررسی نموده ایم. با لحاظ شاخص نا اطمینانی نرخ ارز واقعی (ریال ایران به لیر ترکیه) به عنوان متغیر انتقال، که از طریق الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتو رگرسیو تعمیم یافته (GARCH) محاسبهگردیده است، نتایج مطالعه حاکی از آن است که تراز تجاری ایران و ترکیه از یک الگوی غیر خطی دو رڇیمی پیروی می کند. در هر دو رڇیم نرخ ارز واقعی رابطه مثبت و معنی دار با تراز تجاری دارد، که به معنی برقراری شرط مارشال – لرنر می باشد. در این مدل، پارامتر شیب برابر با مقدار نسبتاً بالای 78/65 است و مقدار حد آستانه ای نیز 0/00012 می باشد. نااطمینانی نرخ ارز رابطه معنی داری با تراز تجاری ندارد، اما با افزایش نااطمینانی به عنوان متغیر انتقال و ورود به رژیم حدی دوم، کشش تراز تجاری نسبت به سا متغیرها کاهش پیدا می کند. طبقه بندی F13, F31, F41 :JEL .کلیدواژه ها
تراز تجاری، نااطمینانی نرخ ارز، شرط مارشال لرنر، مدل غیرخطی STARاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.