اثرات رفاهی افزایش قیمت برق مصرفی خانگی در ایران: روش منحنی انگل

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری)
  • کد COI اختصاصی: ICPEEE01_1571
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز ارزاقی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

خسرو پیرایی

دانشیار، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

چکیده

با توجه به یارانه ای بودن شدید قیمت برق خانگی در ایران و افزایش بی رویه مصرف و به تبع آن آلودگی های جبران ناپذیر زیست محیطی و ایجاد بار مالی بر بودجه دولتی؛ این پژوهش با استفاده از یک رویکرد مفهومی و تجربی بدنبال برآورد و تحلیل کشش درآمدی و قیمتی تقاضا با بکارگیری روش منحنی انگل می باشد. بدین منظور از داده های مقطعی طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستای سال 90 برای سه گروه درآمدی بهره گرفته شده است. در نهایت به بررسی اثرات رفاهی بر اساس افزایش قیمت برق مصرفی بخش خانگی در ایران پرداخته شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که، برق در سه گروه درآمدی یک کالای ضروری و مقادیر کشش درآمدی برای خانوارهای گروه درآمدی متوسط، بالا و پایین بترتیب بیشترین حساسیت را نسبت به تغییرات درآمد نشان داده اند. همچنین کشش قیمتی برای گروه درآمدی متوسط و پایین بی کشش است و میزان آن از سمت خانوارهای گروه درآمدی پایین به بالا افزایش می یابد. نتایج بررسی رفاه نشان می دهد، اصلاح قیمت برق باعث کاهش رفاه مصرف کنندگان می شود اما با توجه به میزان کاهش یارانه پرداختی دولت در نهایت باعث افزایش نفع خالص اجتماعی می شود. نفع خالص اجتماعی ناشی از افزایش 50، 75 و 100 درصدی قیمت بترتیب میزان 47، 61 و 67 میلیارد ریال بوده است.

کلیدواژه ها

افزایش قیمت برق، رفاه اجتماعی، روش منحنی انگل، کشش قیمتی تقاضا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.