تحلیل اثر سرریز نرخ ارز (دلار آمریکا) و قیمت گاز طبیعی در ایران (2011-1991)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری)
  • کد COI اختصاصی: ICPEEE01_1525
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1081
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل یحیی آبادی

استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر

سهیلا عشاقی

دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر

سید محسن خلیفه سلطانی

استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر

چکیده

نرخ دلار آمریکا و قیمت گاز طبیعی دو متغیر مهم اقتصادی هستند که ارتباط پیچیدهای با یکدیگر دارند و تغییرات آنها می تواند تاثیرات بسزایی در روند اقتصاد جهانی برجای بگذارد. بررسی نقش دلار آمریکا و حرکات تاریخی آن و قیمت های گاز طبیعی ، بیانگر وجود رابطه ای بین قیمت گاز طبیعی و تغییرات برون زا در نرخ دلار آمریکا می باشد. به علاوه این واقعیت که واردکنندگان انرژی از جمله گاز طبیعی از دلار برای معاملات خود استفاده می کنند این پرسش را ایجاد می کند که آیا حرکات همزمانی بین قیمت گاز طبیعی و نرخ دلار آمریکا وجود دارد یا خیر. طبق ادبیات اقتصادی و مالی به نظر می رسد تغییر یا نوسان در یک بازار میتواند از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا و یا از طریق انتقال اطلاعات از یک بازار به بازار دیگر، منجر به تغییر در بازار یا متغیر دیگر شود. از اینرو هدف این مطالعه بررسی اثرات سرریز نرخ ارز (دلار آمریکا) و قیمت گاز طبیعی در ایران و برای دورهی ماهانه ی 2011-1991 می باشد. الگوی مورد استفاده در این مطالعه الگوی یردارخودتوضیحی واریانس ناهمسان شرطی دو متغیره به روش BEKK می باشد که با تشکیل ماتریس واریانس- کواریانس امکان بررسی اثرات متقابل نوسانات و تغییرات دو متغیر نرخ دلار و قیمت گاز طبیعی را فراهم می آورد. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان می دهد رابطه ی یک طرفه ای در بازار نرخ دلار و قیمت گا طبیعی و از سمت بازار نرخ دلار به بازار قیمت گاز طبیعی وجود دارد اما عکس آن صادق نیست.

کلیدواژه ها

نرخ ارز- سرریز- گازطبیعی- قیمت گاز طبیعی- واریانس ناهمسان شرطی دو متغیره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.