بررسی علل مهاجرت اتباع کشورهای همسایه به کشور و تاثیر آن بر بازار کار ایران (رهیافتی از مدل جاذبه)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری)
  • کد COI اختصاصی: ICPEEE01_1457
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1454
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هادی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه اقتصاد، آذربایجان غربی، ایران

طاهره آخوندزاده

استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه

قاسم سامعی

استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه

فرشید سلیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه اقتصاد، آذربایجان غربی، ایران

چکیده

مهاجرت به عنوان پدیدهای جمعیتی دارای ابعاد اقتصادی مختلف می باشد. نخستین نظریه رسمی درباره مهاجرت توسط اقتصاددان انگلیسی ران اشتاین در سال 1855 ارائه شده است، که در آن تراکم جمعیت و بزرگی اقتصاد از عوامل جذب کننده مهاجرت و فاصله جغرافیائی به عنوان عامل دفع کننده مهاجرت معرفی شدند. در مطالعات جدید، جذابیت بازار کار نیز جزء عوامل تأثیرگذار بر مهاجرت در نظر گرفته می شود. با توجه به اینکه کاهش نرخ بیکاری از جمله اهداف اصلی تمام کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه محسوب می گردد، توجه به مقوله مهاجرت و تأثیر آن بر افزایش بیرویه ی نیروی کار غیرماهر در کشور مقصد، حائز اهمیت است. در کشور ایران نیز، بالا بودن نرخ بیکاری یکی از مشکلات عمده اقتصادی محسوب شده و اقتصاد کشورمان، زیان های اقتصادی و اجتماعی بسیاری را بدلیل بالا بودن نرخ بیکاری تحمل می کند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تأثیر ورود مهاجران کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه بر بازار کار ایران طی سال های 1365 تا 1388 ، ضمن بررسی برخی از عوامل تأثیر گذار بر مهاجرت اتباع این کشورها به ایران، تأثیر ورود این مهاجران بر روی نرخ بیکاری کشورمان را برآورد کرده است. در بخش اول، با استفاده از مدل جاذبه مهاجرت نشان داده شده است که با افزایش جمعیت کشورهای مبدأ و کشورمان و نیز با افزایش نسبت تولید ناخال داخلی ایران به تولید ناخالص داخلی کشورهای مهاجر فرست، حجم این نوع مهاجرت افزایش یافته و با افزایش فاصله جغرافیائی بین دو کشور، مهاجرت کاهش پیدا می کند. در بخش دوم هم، با استفاده از رهیافت مدل گشتاور تعمیم یافته برای داده های سری زمانی نشان داده می شود که افزایش ورود مهاجران کشورهای مورد بحث، نرخ بیکاری را در ایران افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

نرخ بیکاری، مهاجرت، مدل جاذبه، مدل GMM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.