بررسی فقهی -اقتصادی استفاده از نهاد وقف در تامین مالی خرد اسلامی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری)
- کد COI اختصاصی: ICPEEE01_0435
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 543
نویسندگان
کارشناس ارشد حقوق خصوصی -مدرس دانشگاه های پیام نور آزاد یاسوج
دانشجوی کارشناسی مدیریت
کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی
کارشناس ارشد ادبیات فارسی-مدرس دانشگاه های پیام نور و آزاد یاسوج
چکیده
دیدگاه فقیهان اسلام در مالکیت بر اصل موقوفه متفاوت است. آیا واقف مالک است؟ یا موقوف علیهم؟ یا خدای متعال؟ یا تفصیل بین وقف خاص که موقوف علیهم باشد، و بین وقف عام که خدای متعال باشد؟ یا اینکه اصولا موقوفه مالک لازم ندارد؛ بلکه شخصیتی حقوقی است که اصل و فرعی و اساس نامه ای به نام موقوفه دارد و متولی، ناظر، قاضی، قانون و سرانجام ولی فقیه متکفل حفظ و ارتقای منافع این شخصیت حقوقی در جامعه هستند؟ بحث در این موضوع نگاه تمام طرف های درگیر در مساله وقف را اصلاح می کند و تغییر نگاه به اصلاح نهاد وقف می انجامد. فرضیه تحقیق این است که: « توجه به شخصیت حقوقی موقوفه همراه با الگوی ارائه شده در سیره امیر مومنان حضرت علی که تغییر موقوفه را به هنگام کاهش منافع در وقف نامه شرط می کند، راه اصلاح نهاد وقف را فراهم می کند.» این تحقیق الگوی استفاده از نهاد اسلامی وقف در موسسات تامین مالی خرد اسلامی را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد. در واقع ضمن بررسی انواع گوناگون منابع وقفی که می توانند به عنوان منبع درامدی برای موسسه تامین مالی خرد مطرح باشند (وقف اموال منقول و غیر منقول و وقف پول و انتشار اوراق وقف) مزیت های اقتصادی که در صورت استفاده از نهاد وقف در تامین مالی خرد اسلامی در حوزه تجهیز منابع و همچنین استفاده از عقود اسلامی (مشارکتی و مبادله ای وقرض الحسنه) در حوضه تخصیص منابع ایجاد می شود را مورد بحث قرار می دهد.کلیدواژه ها
وقف-شخصیت حقوقی-تامین مالی خرد اسلامی-وقف نظام-تامین مالی اسلامی ایران قرض الحسنه و بهره وریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.