تحولات جریان روشنفکری در ایران

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 822

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICMEH02_280

تاریخ نمایه سازی: 16 شهریور 1395

چکیده مقاله:

ظهور و بروز روشنفکری در ایران همزمان با مواجهه ما با کشورهای غربی، مدرنیته و اطلاع از عقب ماندگی غریب و انباشته مان بوده است. تلاش نخبگان برای عبور و خروج از این عقب ماندگی و دستیابی سریعتر به مدار توسعه و در برابر تلاش گروه های دیگری برای چسبندگی به سنت و مقابله با نفوذ مظاهر غربی و مدرنیته، یک چالش همیشگی تاریخ معاصر ما بوده است. سه نقش اصلی برای روشنفکران در نظر گرفته شده است. نقش مشارکتی که دوره ای از جریان روشنفکری است که روشنفکران میتوانند در افکارعمومی و درساخت قدرت نفوذ کنند و اندیشه های خود را وارد جریان تفکر دولتمردان و افکارعمومی نمایند. نقش نقادانه که دوره ای ازجریان روشنفکری است که روشنفکران به نقادی وضعیت موجود میپردازند و دارای اشکال متفاوت می شود. به گونه ای که از نقادی ساده تا انتقاد کامل به شرایط موجود و سعی در نفی حکومت میتواند دامنه داشته باشد و نقش کناره گیری، که دوره ای از جریان روشنفکری است که روشنفکران بر حسب شرایط پیش آمده از سیاست و زندگی سیاسی کناره میگیرند و نقش فعالانه ای بازی نمیکنند. روشنفکران در مقاطع گوناگون کنش های گوناگونی انتخاب نموده اند. بدیهی است که در هر دوره ای از زمان برایندی از نقش های مختلف در زندگی روشنفکران دیده میشود ولی در این بحث، نقش مسلط در آن دوره تاریخی بعنوان نقش غالب جریان روشنفکری در نظر گرفته می شود و مورد بررسی قرار می گیرد. فرضیه این مطالعه تاریخی اسنادی این است که نقش غالب جریان روشنفکری در زندگی سیاسی ایران در زمان انقلاب مشروطه نقش مشارکتی بوده، در جریان انقلاب نقش انتقادی یافته و پس از انقلاب روشنفکری دچار کناره گیری و انزوا شده است. مقاله با مرور منابع به این نتیجه می رسد که فرضیه مورد نظر احتمالا صحت دارد.

کلیدواژه ها:

روشنفکر ، جریان روشنفکری در ایران ، تحولات تاریخی

نویسندگان

آمنه صدیقیان بیدگلی

عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی_وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و عضو هیات مدیره انجمن جامعه شناسی آموزش و پرورش ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _آجدانی، لطف اله(1391). آدمیت و روشنفکران ایرانی، تهران:مهرنامه، شما ر5 ...
  • _بهرامی کمیل، نظام(393 1).گونه شناسی روشنفکران ایرانی، تهران:نشرکویر. ...
  • _کاظمی، سید علی اصغر، (1376).بحران نوگرایی وفرهنگ سیاسی در ایران ...
  • نمایش کامل مراجع