مطالعه تطبیقی نمادهای اسطوره ای حیوانی نسخ چاپ سنگی و کاشی نگاری های دوران قاجار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICESCON03_483
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 852
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدامیر فرجام

دانشجوی کارشناسی ارشد هنر اسلامی ،دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز، گروه هنر، اسلامی ،ایران

چکیده

طرح ها و نقوش کاشی نگاری در هر دوره منبعث از مبانی فکری-ارزشی زمان خود بوده است. در این مقاله تلاش می شود با مطالعه ی تطبیقی نمادهای اسطوره ای حیوانی منقوش بر کاشی نگاری های دوران قاجار، به چگونگی تاثیر پذیری آنها از آثار چاپ سنگی پرداخته شود .هدف از انجام مطالعه شناسایی یکی از منابع الهام کاشی نگاری دوران قاجار در تولید کاشی های مصور است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که رواج و کثرت نسخ چاپ سنگی از جمله عواملی است که موجب گسترش هنرهای تصویری و رواج واقع گرایی به شیوه ی اروپایی درحکومت قاجار شده است.زیرا آثار چاپ سنگی به سرعت در اختیار هنرمندان قرار می گرفت. لذا بسیاری ازهنرها از جمله هنر کاشی کاری را تحت تاثیر خود قرار داد.ازمقایسه ی میان تصاویر نسخ چاپ سنگی و کاشی های این دوره، نمونه های بارزی شناسایی شدند که آشکار ا تاثیر پذیری نقاشی روی کاشی را از فنون و روش های تصویر سازی آثار چاپ سنگی اثبات می کند. این پژوهش از لحاظ ماهیت تاریخی-توصیفی و بررسی تطبیقی نقوش مشترک کتابهای چاپ سنگی و کاشی نگاری دوران قاجار، همراه با مطالعه ی کتابخانه ای و مشاهده ای بوده است.

کلیدواژه ها

تصاویر نسخ چاپ سنگی، مصور سازی، کاشی نگاری، دوران قاچار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.