پهنه بندی خطر زمین لغزش درشهرستان مهاباد بااستفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE02_231
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 602
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف محمدی مقدس

دانشجوی دکترا زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

علیرضا عباسفام

کارشناس شرکت آب منطقه ای استان آذربایجان غربی

چکیده

زمین لغزش یکی از انواع حرکات توده ای می باشد که تحت تاثیر عوامل متنوع طبیعی و انسانی هیدرولوژیکی و اقلیمی ایجادشده و به وسیله حضور مستمر عناصر متعددی از جمله بارشو رطوبت تشدید می گردد از اقدامات اساسی جهت دستیابی به راه کارهای کنترل و مدیریت حرکت های توده ای، شناسایی، عوامل موثر در وقوع این پدیده می باشد. در تحقیق حاضر از روش تحلیل سلسله مراتبی بهعنوان یکی از روش های قابل استفاده و کاربردی جهت شناسایی مناطق مستعد زمین لغزش دربخش مرکزی مهاباد استفاده شد. بدین منظور ابتدا فاکتورهای موثر درزمین لغزش مشخص گردیدو از بین انها 7فاکتور سنگ شناسی، بافت خاک، شیب توپوگرافی ،فاصله از رودخانه ،فاصله از گسل کاربری زمین و پوشش گیاهی انتخاب شد داده ها بعد از تهیه در محیط نرم افز ارGIS مورد تجزیه و تحلیل و طبقه بندی قرار گرفتند سپس با توجه به نظر کارشناسی و اهمیت طبقات لایه ها وزن درون لایه ای به هر یک از لایه ها اعمال گردید . با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و بکاربردن نرم افزارExpert choice وزن هر یک از لایه ها محاسبه گردید درنهایت برای مشخص کردن مناطق دارای پتانسیل زمین لغزش تمام لایه ها به یک ساختار واد(رستری)تبدیل شدند با سافتاده از روش همپوشانی وزنی با هم تلفیق و نقشه ی پهنه بندی خطر زمین لغزش ایجاد شد یافته های تحقیق نشانداد که حدود 30 درصد از مساحت منطقه در زمره ی مناطق با پتانسیل زیاد، 33درصد با پتانسیل متوسط و 37 درصد با پتانسیل کم از لحاظ وقوع زمین لغزش قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

زمین لغزش، GISمهاباد ، سنجش از دورAHP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.