بررسی اثر گونه تنگرس (Rhamnus pallasii) بر تغییرات مولفه های پوشش گیاهی در مراتع قشلاقی میانکالهمازندران(

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE02_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1091
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه احمدی سیرت

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رضا تمرتاش

استاد یار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمدرضا طاطیان

استاد یار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

روابط متقابل بین دو گیاه، استقرار و بقای آنها را تحت تأثیر قرار میدهد، بنابراین آگاهی از چگونگی وقوع این روابط میتواند برای حفظ و نگهداری گونه های مرتعی و نیز اصلاح و مدیریت مراتع قابل استفاده باشد. گونههای درختچهای نقشی حمایتی در مراتع ایفا میکنند. بسیاری از گونه های گیاهی از نقش حمایتی گونه های درختچه ای بهره می گیرند. در این پژوهش اثر گونه تنگرس ) Rhamnus pallasii ( بر تغییرات مولفه های پوشش گیاهی در مراتع قشلاقی میانکاله واقع دراستان مازندران بررسی شده است. نمونه برداری با چهارترانسکت 100 متری با فاصله 50 متر از هم بصورت سیستماتیک- تصادفی صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از دو نرم افزار PAST و Minita استفاده شد. شاخص های پوشش گیاهی از جمله ترکیب گونه ای، گروههای کارکردی و تنوع گونه ای تحت تأثیر چرای دام قرار دارند، به طوریکه بیشترین تنوع گونه ای و درصد تاج پوشش متعلق به گروه های کارکردی در زیر اشکوب گونه های درختچه ای در منطقه تحت چرای دام بوده است. از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین زیر اشکوب و فضای باز مشاهده گردید. بطور کلی این گونه سبب افزایش درصد تاج پوشش و شاخص های گیاهی در زیر اشکوب شده و باعث افزایش تنوع گونه های گندمی و پهن برگ خوش خوراک و چند ساله میشود. برای تعیین تنوع از شاخص های سیمپسون و شانون و برای تعیین غنا از شاخصهای مارگالف و منهینیک استفاده شد. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، 43 گونه گیاهی شناسایی شد که به 13 خانواده تعلق داشتند . خانواده Poaceae بیشترین سهم گونه های گیاهی، همیکریپتوفیتها فراوانترین شکل زیستی و پهن برگان چندساله بیشترین درصد فرم رویشی را درترکیب پوشش داراست

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی، تنوع گونهای، زیر اشکوب، گونه تنگرس، میانکاله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.