تغییرات ترکیب، تنوع گونهای گیاهی و ویژگیهای خاک در طول گرادیان تخریب درجنگلهای بلوط زاگرس شمالی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE02_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 522
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد اسحاقی راد

نویسنده مسئول: دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه،

عثمان صالح زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد جنگلداری، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

حسین معروفی

کارشناسی ارشد جنگلداری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

چکیده

به منظور بررسی تأثیر گرادیان تخریب بر ترکیب، تنوع گونهای گیاهی و ویژگیهای خاک در جنگلهای بلوط بانه- استان کردستان سه منطقه کمتر دست خورده (قبرستان)، تخریب متوسط و تخریب شدید انتخاب شدند. 3 قطعه جنگلی با شرایط فیزیوگرافی و اکولوژیکی مشابه از هر منطقه انتخاب و در هر قطعه، 3 قطعه نمونه 10 آری (بر روی ترانسکت و در فاصله 100 متری) جهت برداشت اطلاعات فلورستیک پیاده شد. در هر قطعه نمونه نوع و فراوانی مربوط به گونه های علفی در 5 میکروپلات به ابعاد 1/5*1/5 متر مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در هر قطعه نمونه از عمق 30-0 سانتی متری افق معدنی خاک، نمونه خاک برداشت شد. شاخص های غنای گونه ای (تعداد گونه ها در پلات)، تنوع گونه ای شانون و سیمپسون و یکنواختی شانون برای هر قطعه نمونه محاسبه شد. از روش خوشهای جهت طبقه بندی پوشش گیاهی قطعات نمونه مختلف و روش رسته بندی تطبیقی قوسگیریشده برای بررسی ارتباط بین پوشش گیاهی و متغیرهای محیطی استفاده شد. آزمون توکی برای مقایسه میانگین شاخص های تنوع گونه ای و خاک در تیمارهای مختلف بکار گرفته شد. 195 گونه گیاهی در مناطق مورد مطالعه شناسایی شدند که 47 گونه فقط در منطقه کمتر دست خورده، 25 گونه تنها در منطقه تخریب متوسط و 15 گونه انحصاراً در منطقه تخریب شدید ثبت شدند. همچنین برطبق نتایج آنالیز خوشهای، پوشش گیاهی مناطق مورد بررسی در سه گروه مجزا طبقه بندی شد و نتیجه آنالیز رسته بندی تطبیقی قوس گیری شده نیز نشان داد که پوشش گیاهی مناطق مورد بررسی متاثر از گرادیان تخریب می باشند. گونه های شاخص منطقه تخریب شدید، تخریب متوسط و کمتر دست خورده به ترتیب 7 گونه، 5 گونه و 21 گونه معرفی شدند. بطور کلی در طول گرادیان تخریب شاخصهای غنا و تنوع گونه ای و همچنین فاکتورهای حاصلخیزی خاک کاهش معنی داری داشته و ترکیب گونهای دچار تغییرات شگرفی شده است.

کلیدواژه ها

جنگل بلوط، زاگرس شمالی، تنوع گونه ای، تخریب، خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.