نقش کاهش افت چوب در مدیریت عملیات بهره برداری به منظور حفظ پایداری جنگل(مطالعه موردی:جنگل های حوزه آبخیز اسالم)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی محیط زیست طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NECONF01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 464
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معظمه قاسم پور

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان

مهرداد نیکویی

استادیار دانشگاه گیلان

رامین نقدی

دانشیار دانشگاه گیلان

چکیده

در طرح های مدیریت جنگل یکی از موارد اساسی برای مدیریت بازار فراورده های چوبی، پیش بینی و برآورد مقدار چوب حاصل از عملیات بهره برداری است. در اختیار داشتن اطلاعات لازم در مورد کیفیت و کمیت محصولات ناشی از قطع و بهره برداری ابزار قدرتمندی در دست مدیریت واحد جنگل داری است تا بتواند در اداره امور جنگل از آن بهره گیرد. هدف این مطالعه بررسی اشکال مختلف افت چوب و درختان مقطوعه راش و بررسی میزان افت چوب (ارزش حجمی و ریالی) و همچنین بررسی روش اجرای عملیات قطع درختان در منطقه مورد مطالعه و در نهایت ارائه راهکارهای مناسب به منظور کاهش میزان افت چوب جهت کمک به حفظ پایداری جنگل و در نتیجه کمک به دستیابی اهداف توسعه پایدار جنگل است. این مطالعه در پارسل های 138 و 139 منطقه ناو 1 اسالم گیلان انجام گرفت. به منظور تحقق اهداف موردنظر 152 اصله از درختان مقطوعه گونه راش به طور تصادفی انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که بین حجم افت چوب (متر مکعب) با قطر (سانتی متر) و ارتفاع درخت (سانتی متر) و مسجدی مثبت وجود دارد. نتایج آزمون T-test نیز نشان داد که اندازه اجزای قطع اندازه گیری شده در این تحقیق با اندازه های متداول است و یک قطع، تفاوت معنی داری دارد. از میان چهار نوع مختلف گفت (ارتفاع بلند کنده،شکستگی و خوردشدگی،جدا شدگی ورقه ای و ترک) بیشترین حجم افت صورت ترک بود. در نهایت با توجه به قیمت محصولات مختلف ارزش افت چوب نیز محاسبه شد. نتایج مطالعه نشان داد که با نظارت بیشتر و اجبار گروه های قطع به گذراندن دوره های آموزشی در ارتباط با روش های صحیح قطع درختان و استفاده از فنون و تجهیزات قطع هدایت شده می توان حجم و همچنین منابع مالی از دست رفته ناشی از آن را کاهش داد تا بدین وسیله گامی در جهت رسیدن به اهداف مدیریت پایدار برداشت.

کلیدواژه ها

اره موتوری،اسالم، افت چوب،قطع درخت،مدیریت پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.