تعیین عوارض بهینه مالکیت و عوارض استفاده از خودرو با رویکرد کمینه کردن هزینه های بیرونی: مطالعه موردی شهر تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-5-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 823
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود صفارزاده

استاد، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سیدمهدی مشکانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس،تهران، ایران

سیداحسان سیدابریشمی

استادیار، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

رشد بی رویه وسایل نقلیه در چند سال اخیر باعث افزایش هزینه های بیرونی حمل و نقل درمعابر شهری شده است. تعیین ساختار بهینه عوارض خودرو یکی از راه های افزایش رفاه اجتماعی و کنترل هزینه های بیرونی حمل و نقل است. هدف این تحقیق، تعیین بهینه عوارض مالکیت و عوارضاستفاده از خودرو به نحوی است که هزینه های بیرونی خودروها در معابر شهری کمینه شود. هزینه بیرونی درنظر گرفته شده در این تحقیق، آلودگی هوا شامل آلاینده های مختلف بوده و توابع مورد استفاده در مدل بهینه سازی تابع انتخاب گسسته لوجیت و تابع برآورد مسافت طی شده خودرو است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مراجعه به منابع کتابخانه ای و سازمانهایمختلف حاصل شده است. براساس نتایج به دست آمده، عوارض مالکیت و استفاده از خودرو گروه های مختلف خودرو براساس حجم موتور، سن خودرو و توع سوخت تعیین شده است. بهعنوان مثال، متوسط عوارض مالکیت خودرو خودروهای با حجم کمتر از 1400 سی سی با سوخت بنزینی و سن کمتر از پنج سال 66000 تومان است، در حالی که متوسط عوارض اخذ شده برای این گروه از خودروها در حال حاضر 200000 هزار ریال است که نشان می دهد اولا خودروهای بنزینی نسبت به خودروهای دوگانه سوز با سن مشابه ملزم به پرداخت عوارض مالکیت و هزینهمتغیر بیشتری بوده، ثانیاً خودروهای با سن بیشتر نسبت به خودروهای با سن کمتر با سوخت مشابه عوارض بیشتری پرداخت می نمایند. همچنین مشخص شد تغییر عوارض مالکیت خودرو بر روی میزان آلایندگی چندان اثرگذار نیست، در حالی که تغییر هزینه متغیر خودرو، میزان آلایندگی را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد.

کلیدواژه ها

عوارض مال یکت خودرو، هزینه متغیر خودرو، هزینه های بیرونی، انتخاب گسسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.