مقایسه عملکرد و سایر صفات زراعی در ژنوتیپ های گندم دوروم در منطقه اصفهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه به نژادی گیاهان زراعی و باغی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JACB-3-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 784
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا آقایی

کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان ، ایران

عنایت الله توحیدی نژاد

استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مهدی نصراصفهانی

دانشیار، بخش گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

به منظور بررسی برخی صفات مهم گندم دوروم، 18 لاین به همراه 2 شاهد (گندم دوروم ’دنا ‘ و گندم نان ’پارسی‘)، در قالب طرحبلو های کامل تصادفی با 3 تکرار و در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابر طبیعی استان اصفهان طی سال های زراعی 1390-1391کشت و مقایسه شدند. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنا داری برای صفات وزن هزاردانه، تاریخ رسیدن و تعداد روز تا ظهور 50 درصدسنبله، در بین ژنوتیپ ها نشان داد. تأثیرات سال و ژنوتیپ × سال برای عملکرد معنا دار نشد که این امر نشان دهنده تشابه نسبی سال ها و وجودنداشتن اثر متقابل ژنوتیپ در سال است. به عبارت دیگر، ژنوتیپ ها در سال های مختلف مشابه عمل کرده اند. نتایج تجزیه خوشه ای، لاین ها را در 3 گروه عمده قرارداد که لاین های گروه دوم عملکرد بالایی داشتند. لاین شماره 6 (SOMAT_4/INTER_8//KUCUK) در صفت های وزن هزاردانه و ارتفاع بوته بالاترین میانگین ها را د اشت. این لاین در تجزیه خوشه ای در فاصله زیادی نسبت به سایر لاین ها قرار گرفت. با استفاده از روش تجزیه به عامل ها مشخص شد، 2 عامل بیش از 67 درصد واریانس بین لاین ها را توجیه کردند. صفت های وزن هزاردانه و ارتفاع بوته مهم ترین صفات در ایجاد تنوع بین لاین ها بودند.

کلیدواژه ها

تجزیه خوشه ای، تجزیه عاملی، ژنوتیپ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.