ارزیابی پایداری عملکرد ژنوتیپ های جو با استفاده از روش GGE biplot

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه به نژادی گیاهان زراعی و باغی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JACB-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 590
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر صیاد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

منوچهر خدارحمی

استادیار، بخش غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

حمیدرضا نیکخواه

مربی، بخش غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

بهزاد سرخی له لو

کارشناس ارشد، بخش اصلاح بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی

چکیده

این پژوهش برای تعیین پایداری عملکرد بر روی 18 لاین امیدبخش جو و دو لاین شاهد شامل نصرت و MB-86-5 در شش منطقهمعتدل شامل کرج، اصفهان، بیرجند، ورامین، زرقان و نیشابور بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال زراعی(1388-1390)انجام شد. بعد از انجام تجزیه مرکب، تجزیه پایداری با استفاده از روش گرافیکی و چند متغیره GGEhiplot انجام شد. در این روش ژنوتیپ های 1، 5، 5 و 16 از پایداری بسیار بالایی برخوردار بودند. همچنین ابرمحیط به ترتیب شامل 1. کرج، ورامین و زرقان، 2. نیشابور و بیرجند و 3. اصفهان شناسایی شدند. برترین ژنوتیپ ها برای این سه ابرمحیط به ترتیب ژنوتیپ های 2، 5 و 16 هستند. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر، ژنوتیپ های 2 (Kavir/Badia/3/Torsh/9cr.279-07/Bgs/4/Karoon/Kavir) با میانگین عملکرد 6/623 تن در هکتار و ژنوتیپ 16 (ZBL-2640) با میانگین عملکرد 6/438 تن در هکتار بعد از ژنوتیپ شاهد (1) با میانگین عملکرد 6/492 تن در هکتار به منزله سازگارترین ژنوتیپ ها شناخته و معرفی می شوند.

کلیدواژه ها

ابرمحیط، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، اقلیم معتدل، پایداری، سازگاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.