ارتباط درگیری شغلی با ویژگی های جمعیت شناختی معلمان مقطع راهنمایی دالاهو (کرمانشاه) در سال 1392

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-3-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1080
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور ضیائی

دانشجوی دکتری مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

قباد رضائی

عضو کمیته تحریراد دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

حامد یارمحمدی

عضو کمیته تحریراد دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

الهه خوشبو

دانشجوی بهداشت مدارس، آموزشکده فنی سما، دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب، داراب، ایران

چکیده

مقدمه: درگیری شغلی به میزان دلبستگی روانی فرد به شغل خود اطلاق می شود و از دیدگاه ارگونومی، کارکنان با درگیری شغلی بالا به شغلشان اهمیتبیشتری داده و عملکرد مطلوب تری دارند. هدف مطالعه حاضر، تعیین میزان درگیری شغلی و ارتباط آن با مشخصاد دموگرافیکی معلمان مقطع راهنماییشهرستان دا هو (کرمانشاه) بود. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 211 نفر از معلمان (161 مرد و 50 زن) انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه درگیری شغلی کانونگو جمع آوری گردید. داده ها با آزمون های آماری اسپیرمن، تی تست مستقل و آنالیز وا ریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . سطح معناداری 0/05 در نظر گرفته شد. یافته ها: معلمان دارای میانگین سن 32/21 و سابقه کاری 8/49 سال بودند. 22/3%، 54/5% و 23/2% معلمان به ترتیب سطح درگیری شغلی کم، متوسط و بالا را داشتند. درگیری شغلی افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد (p=0/027) و افراد بدون شغل دوم، بیشتر از افراد دارای شغل دوم (p=0/006) بود. بین سن، جنس، سابقه کار و سطح تحصیلات با میزان درگیری شغلی رابطه معناداری یافت نگردید (p≥0/05). نتیجه گیری: به طورکلی سطح درگیری شغلی معلمان کم و متوسط بود. از مهم ترین دلایل آن حقوق نسبتاً پایین، دو یا چند شغله بودن و نداشتن جایگاه اجتماعی بالا بود. افزایش حقوق، تسهیلات ویژه مانند وام های کم بهره و ایجاد شرایط ارتقاء سطح علمی برای معلمین شبیه به اعضای هیئت علمی می تواند در درگیری شغلی و وابستگی روانی آن ها به شغل شان مؤثر باشد.

کلیدواژه ها

درگیری شغلی، ارگونومی، عملکرد شغلی، معلمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.