نوبتکاری و پیامدهای بهداشتی مرتبط با آن: مطالعه موردی در کارکنان انتظامات یک مجتمع پالایشگاهی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-2-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 565
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مردی

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، مسئول بهداشت حرفه ای بیمارستان شهید عارفیان، ارومیه، ایران

سیدابوالفضل ذاکریان

گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

مهدی جلالی

گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

مجتبی عباس زاده

نویسنده مسئول- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: امروزه با رشد سریع فناوری و افزایش روند تولیدی مجتمع های صنعتی و همچنین دایر شدن مراکز شبانه روزی همچون بیمارستان ها، نوبتکاری به یک جزء جدا ناپذیر از بسیاری از فعالیت های شغلی تبدیل شده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان شیوع ناراحتی های مرتبط با نوبتکاری در میان کارکنان انتظامات ی مجتمع پالایشگاهی انجام گرفته است. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی 180 نفر از پرسنل نوبت کار به عنوان گروه مورد و 90 نفر از پرسنل روزکار به عنوان گروه شاهد در واحد انتظامات یک پالایشگاه انجام پذیرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه (SOS (Survey of Shift Workers) انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت. سطح معناداری کمتر از 0/05 درنظر گرفته شد. یافته ها: شیوع مشکلات سلامتی در بین نوبتکاران بیشتر از روزکاران بود. بین میزان ناراحتی های گوارشی (p=0.034)، قلبی- عروقی (p=0.028)، فشار خون بالا (p=0.021) و احساس خستگی (p=0.004) در دو گروه اختلاف معناداری وجود داشت. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه مشخص کرد که نوبتکاری می تواند بروز عوارضی جسمی چون بیماری های گوارشی ، قلبی- عروقی و اختلال در آهنکسیرکادین را به همراه داشته باشد. همچنین مطالعه حاضر نشان داد که نوبتکاری می تواند عامل خطرناکی برای بروز اختلالات روانی در کارکنان انتظامات باشد.

کلیدواژه ها

نوبت کاری، پرسشنامه SOS، کارکنان انتظامات، پالایشگاه، مشکلات سلامتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.