تبیین نقش عرفان در تعلیم و تربیت اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم انسانی با رویکرد بومی - اسلامی و با تاکید بر پژوهش های نوین
  • کد COI اختصاصی: ICH01_227
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 702
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود حاجی محمدی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان قزوین

چکیده

عرفان از بنیادی ترین پایه های فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی است، که در روشنگری اندیشه مسلمانان برای تعلیم و تربیت انسان و حقیقت جویی، کارکردهای سازنده و برجسته ای دارد. مبانی، اهداف و اصول تربیتی عرفان اسلامی هم برآمده از متن دین و آموزه های دینی به ویژه قرآن و روایات است. خویشتن شناسی، مهرورزی به خداوند، وحدت دینی، تسلیم و رضا، مرگ اندیشی و...از آموزه های تعلیمی و تربیتی نام بردنی و در نگریستنی عرفان است. شیوه عرفا در تعلیم و تربیت انسان و کشف حقیقت، راهبردی درونی و دگرگونی دارد. چنان که بیشتر به جنبه معنوی و هدف غایی زندگی انسان توجه دارد. به گونه ای که آنان در سلوک خود با گذر از پوسته بیرونی طی طریق می کنند تا به مغز و لب حقیقت برسند و در کمال استفراق با درک حالاتی به فنای درونی می رسند. روش عرفان راستین در تعلیم و تربیت حقیقت جویی بر پایه شناخت درونی و معنوی است. در این پژوهش تلاش شده مبانی تعلیم و تربیتی عرفان اسلامی، و چگونگی فرآیند تعلیم و تربیت انسانی تبیین شود، در عین برتری تربیت انسانی نسبت به تربیت عقل گرا، بهاین پرسش که (فرایند تعلیم و تربیت بر پایه مبانی عرفان اسلامی چگونه است؟) پاسخ داده شود.

کلیدواژه ها

عرفان اسلامی،تعلیم و تربیت،انسان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.