بررسی تنوع ژنتیکی در 10 ژنوتیپ لوبیا قرمز در شرایط آب و هوایی شهرستان خمین

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی حبوبات ایران
  • کد COI اختصاصی: PULSES06_234
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 706
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید محمودی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

شهرام نخجوان

استادیار گروه اصلاح نباتات، واحد بروجرد ،دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

حمیدرضا دری

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اراک، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 10 ژنوتیپ لوبیا قرمز، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی ( RCBD ) با 3 تکرار در سال زراعی 93-92 در مرکز تحقیقات ملی لوبیا واقع درشهرستان خمین اجراء گردید. در این تحقیق صفات: تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد شاخه های فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه در هکتار، طول ، عرض و قطر دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه واریانس ساده برروی آنها انجام گرفت و مشخص شد اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای تمام صفات در سطح احتمال 1 و 5 درصد وجود دارد. در مقایسه میانگین ها برای صفات مورد مطالعه به روش دانکن مشخص شد بیشترین عملکرد دانه در هکتار مربوط به ژنوتیپ GOLI/NAZ با مقدار 2360 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه در هکتار مربوط به ژنوتیپ D81083/AND1007 با مقدار 522/5 می باشد. در تجزیه به مولفه های اصلی مقادیر ویژه مولفه های 1 تا 4 بیشتر از 1 بود که در مجموع 89 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. در گروه بندی ژنوتیپ ها به روش تجزیه کلاستر( روش وارد ) ژنوتیپ ها در سه کلاستر قرار گرفتند. یک تطابق خوب بین گروه بندی ژنوتیپ ها با استفاده از تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی مشاهده شد.

کلیدواژه ها

لوبیا قرمز، تجزیه به مؤلفه های اصلی، تجزیه کلاستر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.