بررسی بیماری Xanthomonas axonpodis pv. Phaseoli بر روی گیاه لوبیا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی حبوبات ایران
  • کد COI اختصاصی: PULSES06_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1497
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه دریکوند

دانشجوی کارشناسی ارشد، بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه لرستان، ایران

عیدی بازگیر

استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه لرستان، ایران

چکیده

بیماری سوختگی باکتریایی معمولی لوبیا ناشی از Xanthomonas axonopodis pv. Phaseoli یکی از بیماری های مهم لوبیا است که باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول می گردد . این بیماری هر ساله خسارت عمده ای را به این محصول در غرب کشور وارد می سازد. هدف از این پژوهش بررسی بیماری زایی این پاتوژن بر روی گیاه لوبیا است. بدین منظور بعد از جداسازی باکتری مزبور، این باکتری کشت و خالص سازی گردید و بر روی رقم لوبیا چیتی بر طبق اصول کخ بیماری زایی صورت گرفت، شدت علائم و شرایط مناسب جهت گسترش این بیمارگر گیاهی بررسی گردید و مشخص شد باکتری Xap در روی محیط NA و YDC کلونی های زرد رنگی را تولید می کنند که بارزترین علائم تولیدی این باکتری بر روی این محیط می باشد. نتایج گلخانه ای بر روی حساسیت لوبیا چیتی رقم صدری به این پاتوژن نشان داد که این رقم رقمی حساس می باشد و ظهور علائمی چون زردی، کلروز با حاشیه زرد رنگ، پژمردگی گیاه از جمله علائم این بیماری می باشد و این بیماری در دمای 27 تا 30 درجه سانتی گراد و رطوبت بالای 80 درصد پیشرفت زیادی دارد. تنش های محیطی مثل زخم حشرات یا زخم های مکانیکی بر روی گیاه، شک دمایی بالا، بارندگی شدید باعث تشدید بیماری می گردد؛ بنابراین با علم بر بیماری زایی شدید این پاتوژن می توان با بهره گیری از علائم ایجادشده این بیمارگر گیاهی را در مناطق لوبیا کاری شده شناسایی و از گسترش آن و خسارات ناشی از آن تا حدود زیادی جلوگیری به عمل آورد.

کلیدواژه ها

لوبیا، زانتوموناس، باکتری، سوختگی معمولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.