بررسی منظرشهری آرمانی در ادبیات فارسی مطالعه موردی اسکندرنامه نظامی گنجوی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی معماری، موسیقی، ادبیات
- کد COI اختصاصی: CAML01_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2009
نویسندگان
هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد ابهر،گروه باستانشناسی
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری منظر دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب
دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات فارسی موسسه آموزش عالی حافظ، شیراز
چکیده
نظر به اشتراکات و نزدیکی هنر معماری و ادبیات و نیز تاثیر این دو از تئوری های روز فلسفی فکری در همه دوران ها، در این مقاله سعی خواهد شد تا با تکیه بر تصویر گری های ادبیات و خاصه شعر و نیز جریان حاکم بر اندیشه شاعران بزرگ ایرانی (در اینجا به طور خاص نظامی) منظر شهری آرمانی را در چالشی جدید به ظهوری عینی و در قالب معماری منظر جستجو شود. اگرچه بسیاری از شاعران و نویسندگان حوزه ادب فارسی در این میان دست به تبین و ارائه نظریه از آرمان شهر زده اند، اما در میان آنان نظامی گنجوی به گونه ای واضح و روشن تصویرگری نموده است.آرمان شهر نظامی از نمونه های بارز نظریه پردازی شاعران در این مقوله است. نظامی با زبردستی و چالاکی زبان به بیان مولفه های بصری، فرهنگی و... آرمان شهر می پردازد، تصویری چنان پویا که کمتر نمونه ای از این دست را می توان در ادب فارسی کهن یافت. منظر شهری به عنوان بستری کالبدی برای یک زندگی جمعی، همیشه نمایانگر سبک و سیاق فکری و فرهنگی مردم آن شهر بوده است. بستری که تاثیرگذار و تاثیرپذیر از همین فرهنگ است. در این مقاله از روش توصیفی (تحلیلی) بهره گرفته خواهد شد تا بتوان ردپایی از نگرش نظامی را در معماری دوره شاعر با استفاده از آثار باستانی و هنری به جای مانده از آن دوران به نظاره نشست. ردپایی که تجلی آن در کلام می تواند نمود عینی و بیرونی داشته باشد. تقابلی که تلاش دارد تا با نزدیک شدن به منظر شهری در نگاه معماری، جستجو در معماری کهن ایران و بهره گیری از اشعار نظامی، منظر شهری آرمانی را ترسیم و تا حد امکان بیان کند. آرمان شهر از دید حکیم نظامی و بسیاری از شاعران دیگر دست نیافتنی و ماورائی ترسیم شده است و به نظر می رسد همچنان از چالش برانگیزترین تعاریف در علوم، معماری و هنرهای امروزی می باشد.کلیدواژه ها
معماری، ادبیات فارسی، معماری منظر، آرمان شهر، منظر شهری، نظامی گنجویمقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.