اکوتوریسم به عنوان راهکار مشارکتی مناسب برای رسیدن به توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA02_600
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه معتمدی

دانشجوی دکتری مدیریت جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

رحیم ملک نیا

عضو هیئت علمی، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

هادی باقری

مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی )

چکیده

یکی از مؤثرترین تعاریف اکوتوریسم، سفر به مناطق طبیعی نسبتاً بکر و دست نخورده با اهداف خاص است که امروزه با رشد چند برابری نسبت به صنعت توریسم به ابزاری برای درآمدزایی های چندین میلیارد دلاری درسراسر جهان تبدیل گردیده است. اکوتوریسم توسطبسیاری از کشورهای در حال توسعه که مأمن بسیاری از گونه های نادر و در معرض خطر جهان هستند به امید بهبود در شرایط اقتصادیآنها به همراه پایداری محیط زیستی، مورد استقبال قرار گرفته است. ازسوی دیگر، فرآیند توسعه زمانی پایدار خواهد بود که مخرب نباشد و امکان حفظ منابع، اعم از آب، خاک، منابع ژنتیکی، گیاهی و جانوری را برای آیندگان فراهم آورد. در توسعه پایدار به رشد اقتصادی و تحقق استانداردهای بهتر زندگی بدون از دست دادن منابع کمیاب طبیعی توجه میشود و به طور همزمان عدالت اجتماعی در استفاده ازمیراث جمعی و همچنین محافظت از منابع ارزشمند طبیعت، مورد تاکید قرار میگیرد. مشارکت به عنوان یکی از مفروضات اساسی و ایده آل در توسعه پایدار در بحث اکوتوریسم نیز نقش مهمی دارد که توزیع ناعادلانه سود حاصل از اکوتوریسم در جامعه مانع از انجام آن می گردد. دراین مطالعه به بررسی عوامل موثر در مشارکت گروههای مختلف ذینفع در بحث اکوتوریسم با در نظر گرفتن شرایط توسعه پایدارپرداخته شد. با این حال پاسخ به این سؤال که آیا اکوتوریسم شکلی از توسعه پایدار برای جوامع محلی است، به خاطر بسیاری از متغیرهای موجود امری مشکل است. آنچه که واضح به نظر می رسد این است که اکوتوریسم محلی بطور طبیعی نیاز به حمایت از جانب عوامل داخلی و خارجی در طراحی، اجرا و انتشار سرمایه گذاری حداقل در کوتاه مدت دارد. همچنین برنامه های مدیریتی و سیاستهای دولت می تواند برای ایجاد سکویی جهت مشارکت محلی در اکوتوریسم بکار رود و یک رابطه همکاری مثبت بین اکوتوریسم، محیط زیست و جامعه توسعه یابد.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، مشارکت، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.