اثرات تغییر مدیریت و کاربری اراضی برخصوصیات سیلاب و رسوبدهی زیرحوضهها مطالعه موردی: حوضه آبخیز آغچه فریدن اصفهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA02_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 732
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک دخانی

استادیار گروه آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان

مریم آقایی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه

چکیده

به دلیل رشد روز افزون جمعیت کشاورز و دامدار و کمبود زمینهای زراعی فرآیند تغییر و تبدیل اراضی مرتعی به اراضی کشاورزی آبی و دیم در دهههای اخیر آغاز شده و ادامه دارد. این مقاله به بررسی تغییرات میزان تولید رسوب و توان تولیدسیلاب در زیر حوضهها در اثر تغییر کاربری اراضی میپردازد. بدین منظور مراتع شهرستان فریدن باا توجاه باه موقعیات جغرافیایی و خصوصیات هواو اقلیم شناسی و سایر شاخصهای اکولوژیک, پوشش گیاهی و ادافیک خود در نظر گرفته شدندنقشه کاربری اراضی فعلی و قبلی در مقیاس 1:25000 برای اولین بار در این تحقیق تهیه گردید. بدین منظور از عکا هاایهوایی 1:55000،1:20000 و 1:40000 استفاده شد وسه نقشه کاربری اراضی که شامل نقشه کاربری اراضی فعلی, فعلای و نقشاه کاربری اراضی حداقل مربوط به 10 سال گذشته و 25 سال گذشته تهیه گردید . تبدیل به اراضی دیم, 7 / 10 درصد به اراضای کشاورزی آبی و باغات 38 درصد بوده است. میزان نفوذپذیری در اراضی قرق بیش از سایر اراضی و در کشاورزی آبی کمتاراز سایر اراضی است. در زیر حوضههایی که میزان تغییر کاربری اراضی بیشتر بوده است, افزایش میزان سیلاب، رسوبدهی و فرسایش به خوبی مشاهده میگردد. تغییرکاربری اراضی مرتعی باعث تغییر و تحولات عماده در خصوصایات فیزیکای و هیدرولوژیک خاک و تغییر در میزان و نوع پوششگیاهی و توانایی خاک و پوششگیاهی در حفاظت از خاک و جلاوگیری از تولید رسوب گردیده است و بالطبع سایر خصوصیات اکوسیستم را نیز تحت تاثیر خود قرارداده است.

کلیدواژه ها

تغییرکاربری اراضی ، سیلاب ، رسوبدهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.