بررسی رابطه سرمایه نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی – اسلامی با خودکارآمدی کارکنان(موردمطالعه، کارکنان دانشگاه آزاد ایلام)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دومین همایش ملی و دومین همایش بین المللی مدیریت و حسابداری ایران
- کد COI اختصاصی: MANAGEMENTBONYAD02_042
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 433
نویسندگان
کاردانی حقوق قضایی، دانشگاه جامع علمی و کاربردی، کارمند اداره کل دیوان محاسبات استان ایلام
استادیار دانشگاه ایلام، گروه مدیریت
استادیار دانشگاه پیام نور واحد لواسانات، گروه مدیریت
کارشناس ارشد مدیریت بازاریابی دانشگاه ایلام
چکیده
هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه سرمایه نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی – اسلامی با خودکارامدی کارکنان است. در این راستا یکفرضیه کلی و سه فرضیه جزئی شکل گرفته است که رابطه سرمایه نمادین ایرانی –اسلامی (اقتصادی – اجتماعی – فرهنگی) را باخودکارامدی بررسی میکند و تمامی فرضیات مورد تائید قرارگرفته اند و میزان آنها به ترتیب برابر با 0.84 ،0.66 ،0.71،.0.53است. اینروابط نشان دهنده رابطه قوی و مثبت بین سرمایه نمادین و خودکارامدی هستند. این بدان معناست که با افزایش یک واحدی در سرمایهنمادین ایرانی –اسلامی، خودکارامدی افراد در سازمان به میزان 0.84واحد افزایش خواهد یافت. روایی صوری پرسشنامه ها توسطمتخصصان مربوطه تائید شده است و پایایی پرسشنامه ها توسط آزمون آلفای کرون باخ ارزیابی شده است که تمامی قابل قبول بوده اند.نرم افزارهای مورداستفاده در این تحقیق spss 21و lisrel 9.1است. هر چه افراد سرمایه های نمادین اقتصادی – اجتماعی – فرهنگیمبتنی بر الگوی اخلاقی و دینی (ایرانی – اسلامی) داشته باشند خودکارامدی بیشتری دارند؛ یعنی این افراد سعی میکنند علاوه برداشتنکمیت موردنظر به کیفیت نیز توجه لازم را مبذول کنند و صرفاً به دنبال کمیت صرف نباشندکلیدواژه ها
سرمایه نمادین، خودکارآمدی، عملکرد، تجربه، ترغیب کلامی، هیجانمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.