مدل تحلیلی و چارچوب نظری طراحی شهری با تأکید بر رویکرد پیاده مداری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مهندسی معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ARCHITECTUREUR01_148
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1897
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سانازسادات حسینی

کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

محمد نقی زاده

استادیار طراحی شهری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

در این نوشتار و پژوهش به ارائه مدل تحلیلی و چارچوب نظری طراحی شهری با تأکید بر رویکرد پیاده مداری پرداخته شده است. در گذشته محلات شهری و خیابان های آنها از قابلیت پیاده مداری بالایی برخوردار بودند و پیاده روی به دلیل هزینه کم و دسترسی آسان و همگانی، به عنوان اصلی ترین الگوی جابجایی مردم به شمار می رفت. ولی به مرور زمان، با گسترش شهر ها و رونق گرفتن استفاده از اتومبیل، تغییرات بسیاری بر چهره و منظر شهرها به وجود آمده است و به همین دلیل کم کم هیچ گونه خاطره و حس تعلقی در مردم نسبت به محیط زندگیشان ایجاد نشده و آنها احساس مسئولیت خود در نگهداری از محیط را از دست داده اند و در نتیجه به تدریج تعاملات اجتماعی میان آنها نیز تضعیف گشته است. بنابراین اهمیت و توجه به عابر پیاده و مناسب سازی محیط شهری برای حضور وی در محیط و منظر شهری، از چالش های اصلی پیش روی این پژوهش است. هدف اصلی از این پژوهش شناخت مبانی، اصول، معیارها و شاخص های طراحی و ساماندهی محیط و منظر شهری و ارتقای کیفیت پیاده مداری در آنها و به ویژه در محدوده مطالعاتی است و در نتیجه دستیابی به چارچوب نظری طراحی شهری مرتبط با رویکرد پیاده مداری به عنوان اصلی ترین هدف این پژوهش مطرح می گردد. بدین ترتیب ابتدا بیان مسئله و ضرورت توجه به اتخاذ رویکرد پیاده مداری در محیط های شهری و به ویژه در محدوده مطالعاتی صورت گرفته و معضلات موجود در نمونه موردی بیان گردیده است. پس از آن مبانی نظری و پیشینه رویکرد پیاده مداری به طور خلاصه ارائه شده و روش و متدولوژی پژوهش که از نوع کیفی و با روش توصیفی- تحلیلی است، شرح داده شده است و بعد از آن در بخش ادبیات موضوع، به ارائه مفاهیم کلیدواژه های اصلی پژوهش پرداخته شده و سپس نمونه موردی پژوهش و مسائل و معضلات آن مطرح گردیده است. در بخش یافته های پژوهش، جمع بندی کلی از مبانی نظری و تحلیل یکپارچه محدوده مطالعاتی بیان گشته و در نهایت در بخش نتیجه گیری نیز، مدل تحلیلی و چارچوب نظری طراحی پیشنهادی در رویکرد پیاده مداری ارائه شده است. این چارچوب نظری با توجه به مباحث نظری و شناخت نمونه موردی تدوین گشته و به عنوان دستاورد اصلی این پژوهش، مؤلفه ها، اصول و معیارهای مطرح شده در آن در سایر پژوهش ها و طراحی های مشابه با استفاده از رویکرد پیاده مداری نیز قابل استفاده می باشد.

کلیدواژه ها

پیاده مداری، پیاده راه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.