بررسی اشکال زیر نقش گره چینی بر اساس احجام افلاطونی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مهندسی و علوم کاربردی
  • کد COI اختصاصی: ICEASCONF01_351
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام ونک

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب

سعید شفیعی

استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب.

چکیده

تزئینات در هنر اسلامی به صورت کلی به سه دسته گیاهی، هندسی و کتیبه ای قابل تقسیم است. تزئینات هندسی را در ایران گره سازی یا گره چینی می نامند. در این مقاله سعی شده است که ویژگی های هندسه تزئین های اسلامی را از زاویه ای جدیدتر مورد بررسی قرار دهیم. برای اثبات این ادعا، گره ها از یک سو به دلیل تنوع، کثرت و پیچیدگی، آهنگ، توازن و استفاده از نقوش هندسی و از سوی دیگر به دلیل مطالعات وسیعی از سوی صاحب نظران در این زمینه ارائه شده ، انتخاب گردیده اند. در این مقاله به بررسی و کشف علت این موضوع که چرا گره ها تنها در زیرنقش مربع، مثلث، پنج ضلعی و یا ترکیبی از آنها به دست می آید با استفاده از اثبات این موضوع بر پایه اجسام افلاطونی که تنها این سه شکل هستند که می توانند فضا را به صورت کامل پوشش دهند پرداخته ایم. به جهت اثبات فرضیه تحقیق ابتدا به بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق پرداخته شده و در این راستا گره چینی و اجسام افلاطونی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با توجه به این موضوع که هم گره چینی و هم اجسام افلاطونی باید فضایی سه بعدی را پوشش دهند اگر بتوانیم ثابت کنیم که تنها این سه شکل هستند که می توانند فضایی کامل مانند اجسام افلاطونی را پوشش دهند پس به این موضوع نیز دست یافته ایم ک تنها این شکل ها خواهند بود که می توانند زیرنقش گره ها را ایجاد کنند. این امر حاکی از آن است که در گذشته، این هنرمندان به خوبی از ابعاد گسترده ویژگی های طرح های هندسی خود آگاه بوده اند و از آنها به نحوی شایسته بهره می گرفتند.

کلیدواژه ها

هندسه ، گره چینی ، احجام افلاطونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.