ارزیابی چگونگی سنتز مواد شیمیایی در راستای اهداف شیمی سبز برای محیط زیست امن و پایدار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس علمی پژوهشی راهکارهای توسعه وترویج آموزش علوم در ایران
  • کد COI اختصاصی: SCSPSEI01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1842
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جهان شاهی بیگباغی

کارشناسی ارشد آموزش شیمی، دانشگاه شهید رجایی تهران، آموزش و پرورش اردبیل،

مصطفی عباسی

کارشناسی ارشد آموزش شیمی، دانشگاه شهید رجایی تهران، آموزش و پرورش شیراز،

منوچهر شاهی بیگباغی

کارشناسی ارشد شیمی معدنی، دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل، آموزش و پرورش اردبیل

چکیده

زمانی که شیمیدان قلم بدست گرفته تا در کاغذ طراحی، سنتز ماده جدیدی را شروع کند او تصمیمات اساسی را میگیرد، مبنی بر اینکه آیا مواد سمی بکار می رود و یا مواد سمی توسط افراد حمل می شود. آیا مواد سمی و محصولات جانبی نیاز است تا به طور خاصی دفع گردند؟ بدین ترتیب تصمیماتی را اتخاذ می نماید. از اهداف شیمی سبز طراحی استراتژی های سنتزی می باشد که در آن کاربرد و یا تولید مواد سمی و یا حلال ها و محصولات جانبی و سایر محصولات جمع شده را از بین برده و یا کاهش می دهد. شیمیدان سنتزی که شیمی سبز را گسترش میدهد مثل آن است که یک ماده با ارزشی را تهیه میکند که تمام هزینه های مستقیم و غیر مستقیم آن حساب شده است در این مقاله به بررسی اجزاء اساسی در سنتز مواد شیمیایی و همچنین ارزیابی مواد خام و اولیه، انواع واکنشها و روش ها جهت طراحی مواد شیمیایی ایمنتر در راستای اهدا 12 گانه شیمی سبز پرداخته ایم، تا گام مهمی را برای رسیدن به شیمی آلی سبز و در کنار آن محیط زیست امن و پایدار، برداشته باشیم. نتایج بدست آمده نشان میدهد که جهت طراحی مواد شیمیایی ایمنتردر راستای سلامت بشر و محیط زیست باید مواردی از قبیل، سوخت های جایگزین سوخت های فسیلی، تهیه پلاستیک های سبز تجزیه پذیر، باز طراحی واکنش های شیمیایی، چند سازه های زیستی، استفاده از کربن دی اکسید فوق بحرانی به عنوان حلال، استفاده از محلول آبی هیدروژن پراکسید برای پاک کردن اکسایشی، استفاده از هیدروژن در سنتز نامتقارن، طبق اصول شیمی سبز رعایت گردد.

کلیدواژه ها

شیمی سبز، ارزیابی واکنشها، طراحی واکنش ایمن، آلودگی محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.