تاثیر هندسه ی چیدمان آجر در ساختار نهایی شکل گیری تاغ های کلنبو در مساجد کهن شهرکرد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی اقتصاد، مدیریت و علوم مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICOAC01_207
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 716
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین صابریان بروجنی

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجن

محمد شهریاری

مدرس دانشگاه پیام نور مرکز شهرکرد- عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

چکیده

تاغ در طول تاریخ معماری شاهد تکامل بسیار سریعی بوده و معماران و سازندگان این بخش ساختمانی را در ابعاد گوناگون و شکل ها و گونه های مختلف طوری به کار برده اند، که انسان را به شگفت وا میدارد. در این مقاله توجه شگرفی به شیوه آجر چینی، ابعاد و اندازه و زاویه قرارگیری آجر در تاغ های مساجد کهن شهرکرد شده است. بین اندازه، روش های چینش و ساختار نهایی تاغ کلنبو رابطهمستقیمی وجود دارد. پژوهشگران پیشین که بر روی شکل گیری تاغ های کلنبو تحقیق کرده اند، کمتر به جنبه هندسه ی چیدمان آجر پرداخته اند. این پژوهش برای نخستین بار هندسه چیدمان آجر را درتاغ های مساجد کهن شهرکرد مورد مطالعه قرار داده است. برای بدست آوردن نتایج مطلوب در این مقاله و ارائه پاسخ مناسب به سوالات از تحقیق کتابخانه ای اعم ازکتاب، رساله و مقالات استفاده شده است و در نایت به روش میدانی، بازدید صورت گرفته است. این پژوهش بر آ ن است تا با بررسی ابعاد، اندازه و زاویه قرارگیری آجر در تاغ های مساجد کهن شهرکرد تاثیر چیدمان صالح را در ساختار نهایی شکل گیری تاغ های کلنبو نشان دهد. این مقاله ابتدا روش های چیدمان مصالح در تاغ های کهن شهرکرد را مطالعه کرده و سپس به بررسی انواع تاغ های کلنبو در این مساجد می پردازد. با بررسی هایانجام شده، آشکار شد آجر چینی تاغ های مساجد کهن شهرکرد شیوه ای منحصر به فرد را دنبال نمی کند و از فرم های متداول ترک چین و گرد چین استفاده شده است.

کلیدواژه ها

مساجد کهن شهرکرد، تاغ کلنبو، تاغ، هندسه چیدمان آجر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.