بررسی ویژگی های بیوکالرنت های مورد استفاده در صنایع غذایی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: FIFIC01_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 589
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین آهوئی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی – تکنولوژی مواد غذایی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد ورامین- پیشوا

رضوان پوراحمد

دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی ، دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد ورامین- پیشوا

چکیده

رنگ یک ماده غذایی نشان دهنده طراوت و تازگی آن ماده غذایی، فاکتور ایمن و مطمئن بودن آن محصول و نیز مهم ترین شاخص ارزیابی حسی از طرف مصرف کننده می باشد. برخی از رنگدانه های سنتتیک نا ایمن و سمی بوده و سرطان زایی آن ها کاملا اثبات شده است و در مواردی حتی می توانند منجر مرگ گردد. با اثبات مخاطرات سلامت و مشکلات زیست محیطی رنگدانه های سنتتیک مجددا بحث استفاده از رنگ های طبیعی مطرح گردید اما محققین همچنان در فکر پیدا کردن رنگدانه های مطمئن و تولید مناسب در مقیاس صنعتی بودند. سرانجام جایگزین مناسب رنگدانه های سنتتیک، بیوکالرنت ها یا رنگدانه های میکروبی اعلام گردیدند. بیوکالرنت ها نه تنها از نظر ایمنی و سلامتی مخاطره ای برای انسان ندارند بلکه در این زمینه مفید می باشند زیرا دارای ویژگی هایی مانند آنتی اکسیدان، ضد سرطان، ضد میکروبی بوده و برخی از آنها نیز پیش ساز ویتامین ها می باشند. بیوکالرنت ها را می توان از انواع باکتری ، کپک ، مخمر ، آلگ و جلبک دریایی استخراج نمود و از آن ها در صنایع گوناگونی چون صنایع غذایی، داروسازی، پزشکی، بهداشتی، آرایشی و صنعت نساجی استفاده نمود. استفاده از بیوکالرنت ها در کشورهای پیشرفته به سرعت رو به افزایش است زیرا این رنگدانه ها از نظر اقتصادی، ایمنی، تغذیه ای، عدم مشکلات زیست محیطی و استقبال مصرف کننده امتحان خود را پس داده اند و در گزارشات مختلف از موفقیت های تولید موارد مذکور توسط رنگدانه های میکروبی مطالب بسیار زیادی منتشر شده است. در این پژوهش به بررسی ویژگی های بیوکالرنت های مشتق شده از کپک موناسکوس، آستاگزانتین، بتاکاروتن، لیکوپن، کانتاگزانتین، زئاگزانتین، لوتئین، ریبوفلاوین، ویولاسین، آر پینک رد، رودوگزانتین، فورفورال و پرودیژیوسین پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

بیوکالرنت، ایمنی، آنتی اکسیدان، ضد میکروب، صنایع غذایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.