امکان سنجی انجام عملیات سیلاب زنی پلیمری در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: CHCONF02_330
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 997
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر حیدری

کارشناسی مهندسی نفت، دانشگاه گرمسار

علی رفیعی فر

کارشناس ارشد مهندسی مخزن، شرکت ملی نفت ایران

چکیده

ازدیاد برداشت نفت، عملیاتی جهت افزایش برداشت نفت از مخازنی است که به طور طبیعی قادر به تولید نخواهد بود.ازدیاد برداشت به روش های ثانویه و ثالثیه انجام می شود که روش های حرارتی، روش های شیمیایی و تزریق گاز از جملهروش های ثالثیه می باشد. یکی از روش های شیمیایی، سیلاب زنی پلیمری است. تزریق پلیمر به تنهایی عاملی جهتافزایش برداشت نفت نمی باشد بلکه با افزودن آن به آب در عملیات تزریق آب، می تواند سبب کاهش نسبت تحرک آب بهنفت و افزایش ویسکوزیته آب شود. در این صورت مانع گذر زود هنگام آب نسبت به نفت و ایجاد پدیده انگشتی شدن میشود. لذا بازدهی برداشت نفت در سیلاب زنی پلیمری به مراتب بیشتر از تزریق آب خواهد بود. از این رو تلاش برای بهبودراندمان جاروب زنی در فرآیند سیلاب زنی از ابتدای مطرح شدن عملیات تزریق آب، مورد توجه بوده و آزمایشات بر رویتعدادی از مواد افزودنی شامل پلیمر های حلال در آب مورد آزمایش قرار گرفت. در اجرای عملیات سیلاب زنی پلیمری،پدیده ی پایداری محلول پلیمر اهمیت ویژه ای دارد زیرا پایداری در تعیین میزان و مقدار ماده پلیمری قابل تزریق اثر گذاراست و عواملی همچون سنگ مخزن، ساختار مخزن، دمای مخزن و درجه شوری بر آن تأثیر مستقیم دارند. در این تحقیقپس از بررسی پارامترهای موثر در انجام موفقیت آمیز عملیات و همچنین بررسی پلیمرهای متداول، شیوه غربالگری مخازنبررسی و نمونه عملیات موفقیت آمیز و قابل پیاده سازی از تزریق پلیمر در کشور چین ارائه می گردد. نتایج بررسی هانشان می دهد که عملیات تزریق پلیمر در میادین نفتی ایران در خلیج فارس می تواند بطور موفقیت آمیز اجرا گردد.

کلیدواژه ها

ازدیاد برداشت نفت، بازیافت ثالثیه، سیلاب زنی پلیمری، تزریق آب، پدیده انگشتی شدن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.