بررسی جایگاه صنعت بانکرینگ در حمل و نقل دریایی کشور

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پانزدهمین همایش صنایع دریایی
  • کد COI اختصاصی: NSMI15_255
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1402
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا عماد

استادیار دانشکده مهندسی دریا دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

حیدر زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد دریانوردی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

ساره جهانگیریان

دانشجوی کارشناسی مناطق ویژه، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

بیش از 90 درصد تجارت جهان از طریق دریا و حمل و نقل دریایی صورت میگیربد. نیاز روزافزون جهانی به کالا و انرژی باعث گسترش بازار کشتیرانی و در نتیجه تردد بیش از پیش کشتیها در سراسر جهان شده است. در این بین، حوزه خلیج فارس به دلیل وجود منابع غنی نفتی سهم بزرگی ازترافیک کشتیرانی را به خود اختصاص داده است. بانکرینگ یکی از زیر بخش های بسیار مهم در حوزه خدمات صنایع دریایی است. بانکرینگ به عنوان یکصنعت استراتژیک، دستاوردهای مهمی نظیر کسب اعتبار جهانی، اشتغال زایی و ارز آوری را برای هرکشور در پی دارد. از آنجایی که آب راه خلیج فارس،روزانه محل عبور و مرور تعداد زیادی کشتی اقیانوسپیما است و یکی از پ رتردد ترین مناطق دریایی جهان به شمار می رود، تأمین سوخت و مایحتاج این کشتی ها می تواند فرصتی مناسب برای حضور ایران در بازار خدمات دریایی منطقه به حساب آید. این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی به تشریح بانکرینگ و جایگاه و چالشهای آن در ایران پرداخته و در آخر راهکارهایی برای ارتقاء این صنعت در کشور ارائه میدهد

کلیدواژه ها

حمل و نقل دریایی، بانکرینگ، جمهوری اسلامی ایران، دریای عمان و خلیج فارس، برنامه پنجم توسعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.