تحلیل و پیش بینی حجم تخلیه و بارگیری کانتینر در بندر شهید رجایی طی افق 4 ساله 91 تا 94

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش صنایع دریایی
  • کد COI اختصاصی: NSMI14_199
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 674
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن حلاج

کارشناس مهندسی صنایع گرایش برنامه ریزی و تحلیل سیستم ها ، اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان

چکیده

در این مقاله با استفاده از داده های 4 سال اخیر ( 87 تا 90 ) حجم تخلیه و بارگیری کانتینر در بندر شهید رجایی ، تعداد کانتینر تخلیه و بارگیری شده طی افق 4 ساله تخمین زده می شود . به منظور تحلیل تعداد کانتینر تخلیه و بارگیری شده ماهانه و سالانه و انجام پیش بینی ها از روش سری های زمانی 1 و مدلARIMA2 استفاده شده است . دلیل استفاده از مدل مذکور این است که از بین مدل های موجود در تحلیل سری های زمانی ، مدلARIMA از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است و مانند بسیاری از مدل های پیش بینی مانند تجزیه و تحلیل روند 3 و هلت وینترز 4 نیاز به مؤلفه روند 5 یا فصل 6 ندارد و برای تحلیل گونه های مختلف داده ها به کار می رود . در این روش اولین مرحله حذف مؤلفه های روند و فصل از داده ها و تبدیل آنها به یک سری زمانی ایستا می باشد . دومین مرحله حصول اطمینان از نرمال بودن توزیع داده های سری زمانی و تبدیل آن به توزیع نرمال با میانگین صفر است . در ادامه با استفاده از توابع خود همبستگی 7 و خود همبستگی جزئی 8 نوع و مرتبه مدل شناسایی و بهترین آنها جهت برازش برداده ها و پیش بینی انتخاب می شود . برای انتخاب بهترین روش پیش بینی از شاخص های ارزیابی خطای مدل استفاده شده و بر این اساس افق چهارساله 91 تا 94 تخمین زده شده است . شبیه سازی سیستم ها و به تبع آن پیش بینی و تحلیل ظرفیت مورد نیاز ، تعداد تجهیزات و پست اسکله های لازم ، برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات آنها ، کنترل ترافیک و . . . از جمله مواردی هستند که می بایست در بنادر که شریان های حیاتی اقتصاد کشور نیز هستند انجام پذیرد . نکته حائز اهمیت این است پیش بینی ها بر اساس روند گذشته صورت گرفته و عوامل خارجی نظیر تحریم های اقتصادی درآندیده نشده است . دخالت عامل تحریم و تغییر روندها و شرایط ممکن است باعث افزایش خطای پیش بینی گردد اما در این صورت نیز می توان با داشتن معیاری علمی و مستند اهداف کمی را مشخص و با کنترل آنها میزان تأثیر تحریم ها و سایر عوامل را بر فعالیت های بندر و رشد اقتصادی کشور محاسبه نمود.

کلیدواژه ها

پیش بینی ، سری زمانی،PACF ، ACF ، ARIMA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.