بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه به مولفه های اصلی برای صفات مورفولوژیک و محتوای آهندانه در برخی ژنوتیپ های گندم دوروم )(Triticum turgidum ssp. Durum)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF02_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 883
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمداسماعیل عامری بافقی

فارغ التحصیل کارشىاسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی،دانشگاه شاهد

مصطفی آقایی سربرزه

استاد موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

محمدحسین فتوکیان

دانشیار دانشکده علوم کشاورزی ،دانشگاه شاهد

چکیده

گندم یکی از مهم ترین منابع تامین کالری و پروتثین در دنیا، یک محصول مهم جهانی بوده ‏و 20 ‏درصد از کالری انسان از ‏طریق آن تامین می نمود. این آزمون باهدف بررسی تنوع صفات مورفولوژیک و محتوای آهن دانه بین ژنوتیپ های مختلف شبرنگ، بهرنگ و نان پارسی به عنوان شاهد در قالب طرح آلفا لاتیس مورد بررسی قرار گرفتند. ژنوتیپ ها در آبان سال ‏زراعی 93 ‏- 92 ‏در مزرعه غلات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر در ایستگاه ‏تحقیقاتی کرج کشت شد. نتایج تجزیه ‏واریانس نشان داد از نظر کلیه صفات روز تا رسیدن سنبله، ارتفاع گیاه، طول و عرض برگ پرچم، تعداد دانه در سنبله، وزن ‏هزار دانه، عملکرد و میزان آهن اختلاف معنادار در بین ارقام گندم وجود دارد. صفت طول برگ پرچم در بین ارقام گندم مورد ‏مطالعه اختلاف بسیار معنی داری را نشان داد. در این بین، رقم بهرنگ بیشترین میانگین طول برگ پرچم و عملکرد را داشت. ‏تجزیه خوشه ای تمام ارقام مورد مطالعه به منظور مشخص نمودن اختلاف بین آن ها، با روش Ward’sو با استفاده ‏از مربع ‏فاصله اقلیدوسی صورت گرفت و ارقام مورد مطالعه در این پژوهش به سه گروه تقسیم شدند. ارقام گروه اول برای صفات ‏ارتفاع گیاه ‏، عرض برگ پرچم، وزن هزار دانه، عملکرد و میزان غلظت آهن از میانگین بالاتری نسبت به میانگین کل ارقام ‏برخوردار هستند، بنابراین می توان از ارقام این گرو ه ‏در ارتباط با صفات فوق برای اهداف گوناگون استفاده ‏کرد.

کلیدواژه ها

گندم دوروم، عملکرد، محتوای آهن دانه، تجزیه خوشه ای، به نژادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.