اثر تراکم بر سهم انتقال مجدد ا سیمیلات، سرعت و دوره ی پر شدن دانه در ارقام مختلف گندم پاییزه (.Triticum aestivum L) تحت شرایط فاریاب

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF04_163
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین وزیری ایستادگی

دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه زراعت، تبریز، ایران

فرخ رحیم زاده خویی

استاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه زراعت، تبریز، ایران

مهرداد یارنیا

دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه زراعت، تبریز، ایران

محمدمهدی ترابی

دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه زراعت، تبریز، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر تراکم های مختلف بوته بر سهم انتقال مجدد، سرعت و دوره پر شدن دانه و وزن تک دانه در ارقام مختلف گندم پاییزه تحت شرایط فاریاب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. فاکتورها شامل رقم در هفت سطح (الوند، MV17، زرین، گاسکوژن، شهریار، سواسون و بزوستایا) و تراکم در سه سطح (300، 400 و 500 بذر در مترمربع) بود. صفات مورد اندازه گیری شامل: انتقال مجدد اسیمیلات، سرعت و دوره پر شدن دانه و وزن تک دانه بود. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد که در بین ارقام و تراکم ها بکار برده شده اختلاف معنی داری وجود دارد. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم سهمانتقال مجدد افزایش مییابد بطوریکه بیشترین سهم انتقال مجدد با مقدار 29/72 درصد مربوط به تراکم 500 بذر در متر مربع و کمترین سهم انتقال مجدد با مقدار 25/16 و 26/11 به ترتیب به تراکم 300 و 400 بذر در متر مربع تعلق داشت. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش تراکم هم سرعت پرشدن دانه و هم دوره پر شدن دانه کاهش مییابد بطوریکه بیشترین سرعت پر شدن با مقدار 0/96 و 0/86 میلی گرم در روز به ترتیب مربوط به تراکم های 300 و 400 بذر در مترمربع و کمترین سرعت پرشدن دانه با مقدار 0/84 میلی گرم در روز مربوط به تراکم 500 بذر در مترمربع بود و بیشترین دوره پرشدن دانه با 49/25 و 49/19 روز به ترتیب مربوط به تراکم های 300 و 400 بذر در مترمربع و کمترین دوره پرشدن دانه با 42/90 روز مربوط به تراکم 500 بذر در مترمربع بود و برای صفت وزن تک دانه نتایج نشان داد که با افزایش تراکم وزن تک دانه کاهش می یابد به طوریکه کمترین وزن تک دانه مربوط به تراکم 500 با 22/83 میلی گرم بود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.