منار مسجد جامع قومس(سمنان)، گنجینه ی آجرکاری غزنوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری ایرانی، اسلامی (سیمای دیروز چشم انداز فردا)
  • کد COI اختصاصی: IRANIESLAMI01_158
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1850
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه شیرخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی اسلامی دانشگاه هنر اصفهان، تهران، لواسان، بلوار امام خمینی(ره)، خیابان همد، کوچه لوارک،

سیدهاشم حسینی

استادیار باستان شناسی دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، خیابان حکیم نظامی، خیابان سنگتراشها، ساختمان سوکیاس و داوید،دانشکده حفاظت و مرمت دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

مسجد جامع قومس(سمنان)، بنایی کهن و متعلق به قرون اولیه اسلامی است که بیشترین آثار موجود در آن، در دوران سلجوقی و تیموری ساخته شده است. منار این مسجد متقدم تر از سایر قسمت ها است و در بین سالهای 466_417 ه.ق و در زمان ابوحرب بختیار، حاکم قومس عهد غزنویان، ساخته شده است. تزیینات آجرکاری این منار با منارهای مساجد جامع دامغان و تاریخانه ی دامغان شباهت دارد که در این مقاله، با یکدیگر مقایسه و اشتراکات تزیینی بین آنها مورد بررسی قرار گرفته است. لزوم بررسی این مناره از منظر عناصر معماری و تزیینی _که احتمالا تنها منار کاملا سالم از دوره ی غزنوی دراین ناحیه است_ همواره احساس می شود و مقایسه ی این منار با سایر منارهای قومس، ما را در شناسایی سبک منحصر به فرد تزیینات آجرکاری منارهای این دوره ی سمنان یاری می دهد. با مطالعه ی تطبیقی این منارها، می توان این استنباط را داشت که آغاز تزیینات آجرکاری بر روی منارها_که اوج آن را در زمان سلجوقی شاهدیم_ را باید در دوره ی غزنوی جستجو کرد و از دستاوردهای آنان در تزیینات بنا دانست. روش تحقیق در این مقاله، تاریخی _توصیفی و شیوه ی گردآوری اطلاعات در آن میدانی و کتابخانه ای است.

کلیدواژه ها

غزنوی، قومس، تزیینات آجرکاری، منار مسجد جامع سمنان، منار مسجد جامع دامغان، منارتاریخانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.