خوانشی از مؤلفه های مؤثر در شکل گیری تصویر ذهنی شهروندان از بناهای تاریخی (مطالعه موردی: مجموعه زندیه شیراز)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری ایرانی، اسلامی (سیمای دیروز چشم انداز فردا)
  • کد COI اختصاصی: IRANIESLAMI01_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تابان قنبری

دانشجوی دوره دکتری، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی، تهران

فاطمه نیک نهاد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

امین سرکوزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

چکیده

بناها و مجموعه های تاریخی از عناصر آشنا و هویت ساز در سیمای شهرهای معاصر است که به نوعی آگاهی و ادراک از هویت فضای شهر کمک کرده فرهنگ، تاریخ، اعتقادات و بوم یک شهر را در ارتباط متقابل با دیگر در ذهن مخاطب ثبت و ضبط می کند. آنچه اهمیت این بخش های تاریخی را افزون می کند میزان اطلاعات و محتوای سیمای شهر است که از طریق آن ها در ذهن افراد بازنمایی و ثبت می شود. تحقیق حاضر سیمای شهرهای امروز را بر مبنای عوامل فیزیکی و کالبدی، از عناصر و بخش های تاریخی آن شروع و از این طریق به تبیین رابطه بخش های تاریخی شهر در شکل گیری تصویر ذهنی شهروندان می پردازد. انگاره کلی تحقیق در نمونه موردی مجموعه بناهای زندیه شیراز به عنوان یکی از فضاهای شهری تاریخی با شیوه تحقیق ترکیبی، و با راهبرد تحلیل و تفسیر دادها موردمطالعه قرارگرفته است. نتایج این پژوهش گویای رابطه ای معنادار میان دو معیار کالبدی و رفتاری محیط با تصویر ذهنی است که بر اساس قدمت، کارکرد، سلامت کالبدی و نشاط فضایی بنا بر اساس میزان مراجعه و استفاده افراد از درجات مختلفی برخوردار است. این رابطه در مجموعه وکیل شیراز با توجه به تنوع عملکرد، نوع چیدمان بناها در فضایی به هم پیوسته، کارکردهای زنده و پویا و استفاده به اهداف گوناگون چون تفریح، ملاقات، خرید، و گردشگری، سبب ارائه تصویری روشن از تجربیات شخصی افراد در خاطرات و زندگی جمعی آنان شده که منجر به شده به ایجاد تصویر ذهنی شناخته شده، قابل ارجاع و بازخوانی ذهنی از این مجموعه تاریخی و شهر شیراز می شود

کلیدواژه ها

تصویر ذهنی، بخش های تاریخی، محیط، مجموعه وکیل شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.