تاثیر رابطه مبادله قیمتی بر بخش کشاورزی ایران

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران
  • کد COI اختصاصی: IAEC04_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2094
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مهرابی بشر آبادی

استادیار بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

قیمت به عنوان مهمترین فاکتور تصمیم گیری اقتصادی برای کلیه کارگزاران اقتصادی است . برآیند تمام نیروهای بازاری و غیر بازاری در قیمت هر کالا تجلی پیدا کرده و علامتی برای تصمیم گیری صاحبان منابع محدود تولیدی یک جامعه خواهد بود . بر اساس این علائم قیمتی تخصیص منابع محدود در فعالیتها و بخشهای مختلف اقتصادی صورت گرفته و موجبات رشد سرمایه گذاری و نتیجتا رشد در تولید را ایجاد می کند . تعییر در قیمتهای نسبی ( رابطه مبادله قیمتی ) هر فعالیت یا بخش اقتصادی در مقایسه با فعالیتها یا بخشهای دیگر اقتصادی می تواند موجب چرخش تخصیص منابع و سرمایه ها از فعالیتی به فعالیت دیگر یا از بخشی به بخش دیگر گردد . مسلماً هر بخشی که رابطه مبادله قیمتی بزیان آن باشد در گردونه تخصیص منابع و نتیجتا رشد نیز زیان می بیند . در ایران قیمتهای بخش کشاورزی و سایر بخشهای اقتصادی چه در بازار داخلی و چه در بخش تجارت خارجی بوسیله انواع و اقسام سیاستهای کلان اقتصادی و بخشی ( همانند سیاستهای ارزی ، تجاری ،درآمدی، قیمتی ، یارانه ها و ...) مورد تاثیر و تحریف قرار گرفته و از مقدار رقابتی خود فاصله می گیرد . این امر موجب می شود که رابطه مبادله قیمتی بخش کشاورزی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و نتیجتا متغیرهایی همانند سرمایه گذاری، اشتغال و ... نیز در بخش کشاورزی تحت تاثیر قرار گرفته و نتیجتا رشد بخش کشاورزی را متاثر سازد . نتایج بررسیهای به عمل آمده نشان می دهد که رابطه مبادله قیمتی بخش کشاورزی طی دو دهه اخیر به شدت در حال تخریب بوده و در داخل بخش کشاورزی نیز به نفع بخش دامپروری و بزیان بخش زراعت بوده است . این تحقیق بدنبال کمی سازی آثار ناشی از تغییرات قیمتهای نسبی بخش کشاورزی بر متغیرهای عمده این بخش و نتیجتا رشد بخش کشاورزی در کوتاه مدت و بلند مدت است . این تحقیق با استفاده از داده های سری زمانی 1353 ‐79 و روشهای غیر ساختاری اقتصاد سنجی شامل روشهای هم انباشتگی، مدلهای تصحیح خطا، اتورگرسیو برداری و آزمونهای علیت انجام شده است . تجزیه و تحلیل نتایج بر اساس بردار نرمال هم انباشتگی و ضرایب مدلهای مذکور صورت گرفته است . نتایج به دست آمده نشان می دهد که قیمتهای نسبی در بخش کشاورزی عمدتا تحت تاثیر سیاستهای ارزی و تجاری و است . از طرف دیگر رابطه علی یکطرفه ای از سیاستهای ارزی و تجاری و درآمدهای درآمدهای نقتی نقتی به قیمتهای نسبی بخش کشاورزی وجود دارد . سرمایه گذاری و رشد بخش کشاورزی در بلند مدت به طور معنی داری از قیمتهای نسبی بخش کشاورزی تاثیر می پذیرند اما در کوتاه مدت میزان این تاثیر پذیری و نیز سطح معنی داری آن کاهش می یابد .

کلیدواژه ها

رابطه مبادله قیمتی - بخش کشاورزی -ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.