نقش اقلیم در شکلگیری پوشش حمامهای دوره صفوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU03_0721
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 565
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن طبسی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

ابوالفضل نورمحمدی جامی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

رضا حائری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

چکیده

حمامها )گرمابهها( در معمارى ایران از قدمت چندین هزارساله برخوردار هستند، طبق مطالعهای که در تخت جمشیدصورت گرفته قدمت آنها به دوره هخامنشى میرسد، روند ساخت حمامها در دورهی اسلامى نیز ادامه پیداکرده و تا اواخردورهی قاجار و حتى در حال حاضر نیز ادامه دارد. دورهی اوج معمارى حمامها مربوط به دورهی صفویه است، در این دوره به سبب ایجاد حکومت مرکزی مقتدر و بهتبع آن امنیت پایدار، تکامل یافتن فناوریهای ساخت، توسعه شهرها و ازطرفی هنردوستی پادشاهان این دوره و رسمی شدن مذهب شیعه بهعنوان مذهب رسمی کشور، ازجمله مواردی هستند که در اوجگیری هنر معماری در دوره صفوی تأثیرگذار بودهاند. اماکن عمومی نیز بهویژه در این دوره و بهموازات این رشد، به اوج هنر و شکوفایی خود رسیدند. در این راستا حمامها نیز از این توسعه و پیشرفت بیبهره نماندهاند. ایران بهسبب گستردگی و تنوع آب و هوایی دارای ویژگیهای معماری گسترده و متنوعی است، حمامها نیز بسته به نوع اقلیم و ویژگیهای معماری از این گستردگی و تنوع استفاده کردهاند. این مقاله سعی بر آن است تا به معرفی و بازشناسی نقش اقلیم بر ویژگیهای کالبدی و تأثیر آن بر پوششهای حمامها در دوره صفوی بپردازد. بدین منظور گرمابههایی از این دوره و در چهار اقلیم: سرد و کوهستانی، معتدل و مرطوب، گرم و خشک و گرم و مرطوب، برگزیدهشده که به لحاظ ویژگیهای کالبدی و پوششی مورد تجزیهوتحلیل قرارگرفته میشود. روش تحقیق نیز با توجه به هدف ذکرشده از نوع کاربردی و ازنظر ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی، تحلیلی است

کلیدواژه ها

معماری دوره صفویه، حمامها )گرمابهها(، نقش اقلیم، پوشش حمام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.