بررسی نظام بهره برداری خرد و دهقانی در کشاورزی ایران : تنگناها، سیاست ها و راهکارهای حمایتی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران
  • کد COI اختصاصی: IAEC06_168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی اشرفی

کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی

الهه مهربانیان

مدیر گروه پژوهشی سیاست های حمآیتی موسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصا

امیر احمدپورکاخکی

دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی

چکیده

مسائل اقتصاد کشاورزی ایران پیچیدگی های خاصی دارد و حل آنها مستلزم آشنایی با موانع سخت افزاری و نرم افزاری کشاورزی می باشد . عمده ترین موانعی که بخش کشاورزی در برنامه های تو سعه در پیش دارد، مانع ساختاری بویژه چندگانگی ساختاری و تعدد و تنوع نظام بهره برداری با غلبه ساختار سنتی در قالب نظام بهره برداری دهقانی است . اکثر کارشناسان ، محققان و برنامه ریزان بخش کشاورزی به واقعیت موجودی نظام بهره برداری دهقانی توجه لازم را مبذول ندا شته اند ، بنابراین بررسی و تبیین آن به منظور ایجاد توسعه اجتماعی - اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا این نظام بخش وسیعی از اراضی خرد و کم وسعت را تشکیل می دهد و با وجود دارا بودن مسائل و مشکلات فراوان ، هنوز بهره برداران خرد و دهقانی سهم و نقش نسبت اً بالایی در تامین معاش روستاییان و اقتصاد روستایی و بهره برداری از زمین ها ، تولید و توسعه بخش کشاورزی به عهده دارند . در این مقاله کوشیده شده است خصوصیات نظام بهره برداری خرد و دهقانی، طی سالهای 1339 تا 1382 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گیرد . همچنین جهت نگاه کاربردی به مساله، اجرا و بررسی سیاست ها و راهکارهای عملی از نظرات کارشناسی و دیدگاه کشاورزان، مطالعات اسنادی و کتابخانه ای استفاده گردیده است . آمار موجود نشان می دهد از مجموع 3/47 میلیون واحد بهره برداری در کشور حدود 86/7 درصد آنها را واحدهای زیر 10 هکتاری تشکیل می دهد و متوسط اندازه واحدهای زیر 10 هکتاری طی سالهای مورد بررسی کاهش یافته است و میانگین کل کشور نیز طی این دوره از 6/05 به 5/07 هکتار رسیده است

کلیدواژه ها

نظام های بهره برداری خرد و دهقانی، توسعه کشاورزی، تنگناها، راهکارها، سیاست های حمایتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.