بررسی تاثیر سیاست های حمایتی دولت در مزیت نسبی به روش ماتریس PAM " مطالعه موردی محصولات منتخب زراعی استان سیستان و بلوچستان "

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران
  • کد COI اختصاصی: IAEC06_143
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1903
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نظر دهمرده

استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان

مهرداد فقیه زاده

کارشناس ارشد اقتصاد

چکیده

در این تحق یق تلاش م ی شود تا م یزان توان رقابت ی و اولو یت کشت برخ ی محصولات زراعی استان س یستان و بلوچستان شامل گندم ، جو، ذرت، گوجه فرنگی، پ یاز و هندوانه بر مبنا ی داده های مقطعی سال زراعی 82-83 با استفاده از شاخصها ی مز یت نسب ی مشخص شود و همچنین با شناسایی محصولات سود آور و با قدرت رقابت ی بالا بنگاههای تول یدی به سمت مناسب هدا یت شوند و در نهایت تخص یص کارآمد و به ینه منابع صورت گ یرد و همچنین ق یمت ها و درآمدها ی بازار ی هر محصول و تاث یر مداخلات و س یاستها ی دولت ( یارانه ها ی پرداختی، مالیات های دریافتی و ...) در تولید هر یک از محصولات و همچنین در صورت حذف مداخلات دولت سودآوری هر یک از محصولات بر اساس قیمت های حقیقی محاسبه شود . نتایج تحقیق نشان می دهد که برمبنای شاخص DRC محصولات گندم، جو و ذرت فاقد مز یت نسب ی می باشند ولی محصولات هندوانه ، گوجه فرنگی و پ یاز مزیت نسب ی دارند . شاخص NPC برا ی همه محصولات مورد بررسی نشان دهنده اعطا ی یارانه غیر مستقیم از طرف دولت برا ی تولید محصول و حمایت از تولید می باشد . شاخص EPC برای همه محصولات مورد بررس ی در استان سیستان و بلوچستان نشان دهنده مداخلات دولت در بازار نهاده ها و محصول به نفع تول یدکننده بوده است . شاخص NSP برای محصولات جو و ذرت منفی است که نشان می دهد تول ید و صادرات ا ین دو محصول سودآور نیست و این شاخص برای محصولات هندوانه ، گوجه فرنگی، گندم و پ یاز مثبت م ی باشد که نشان م ی دهد تول ید و صادرات محصولات مذکور دارای توجیه اقتصاد ی می باشد و مقرون به صرفه است . البته در مورد محصول گندم با توجه به عدم مزیت نسب ی این محصول به واسطه حمایت های دولت، تولید و صادرات آن برای تولید کننده سودآور می باشد .

کلیدواژه ها

ماتریس تحلیل های سیاستی ) ) PAM ، مزیت نسبی، سیاست های حمایتی، قیمت های بازاری و سایه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.