بررسی تغییرات مکانی شاخص یکنواختی بارش در ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_597
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 545
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبحان ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه جغرافیا،دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

سید منصور شاهرخ وندی

استادیار،دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

چکیده

شاخص توزیع مکانی بارندگی و بارش به عنوان یکی از فاکتورهای مهم در برسی تغییرات آب و هوایی است که در ایران به صورت جدی مورد بررسی قرار نگرفته است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر مطالعه شاخص یکنواختی بارش مکانی در طی یک دوره آماری 40 ساله است که با استفاده از داده های بارش ایستگاه های کشور انجام شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از نرو افزار SPSS از آمار استنباطی استفاده گردید.نتایج حاصل از تحلیل واریانس ANOVA یک راهه نشان می دهد که مقدار بارندگی مکانی تمام نقاط کشور از دهه اول یعنی سال 1974 تا 1984 نسبت به دهه 4 یعنی از سال 20004-2014 روند کاهشی داشته و روند عمومی کاهش میزان بارندگی از غرب به شرق و شمال به جنوب می باشد. همچنین حداقل و حداکثر بارش ایستگاهی سالانه 37/5 و 1860/4 میلی متر بوده است.با اینکه تفاوت بین شاخص یکنواختی بارش دهه اول و چهارم -8/42 کاملا چشمگیر است اما اختلاف بین دهه دوم و سوم ناچیز بوده است،اگر چه می توان سیرکاهشی بارندگی و افزایش میزان پراکندگی مکانی از دهه دوم به سمت دهه سوم -/226 را در بیشتر مناطق کشور شاهد بود . جهت بررسی تفوت مکانی و بین شخص یکنواختی بارش در استان های غربی با استان های شرقی ابتدا میانگین دهه ای این استان ها محاسبه و سپس به صورت دو گروه مستقل در نظر گرفته شدند و با استفاده از آزمون T مستقل مورد بررسی قرار گرفتند،نتایج حاصل از آزمون T نششان می دهد که تفاوت معناداری در شاخص یکنواختی بارش استان های غربی به نسبت استان های شرقی وجود دارد و تغییرات پراکندگی بارش در استان های شرق کشور نسبت به استان های غربی بالاتر بوده است.

کلیدواژه ها

تغییرات مکانی،یکنواختی بارش،تحلیل واریانس،ازمون T،ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.