بررسی پارامترهای کیفی پساب صنایع غذایی و صنایع نساجی در محدوده شهر مشهد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_507
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد یوسفی

عضو هیأت علمی دانشگاه ولآیت ایرانشهر،

چکیده

توسعه صنعت در هر جامعه ای همواره با افزایش تولید و ایجاد تنوع در پسماندهای دفعی صنایع همراه بوده این امر تاکنون اثرات مخرب و زیان بار زیست محیطی زیادی به طبیعت تحمیل کرده است. وجود منابع آب سطحی و زیرزمینی و اراضی مناسب در دشت مشهد و نیز مرکزیت شهر بزرگ مشهد که مورد توجه زائران وگردشگران است زمینه فعالیت های صنعتی مختلف را فراهم آورده است که سبب شده تا این دشت بیشترین فشار را بر منابع طبیعی به ویژه منابع آب متحمل گردد. در مطالعه حاضر از میان صنایع نساجی فعال از پساب 23 واحد صنعت نساجی و از میان صنایع غذایی فعال از پساب 123 واحد صنعت غذایی در تابستان و پاییز سال 1393 نمونه برداری انجام شد. در کلیه نمونه ها مقادیر pH ، EC ، TDS ، TSS ، BOD و COD بر اساس استاندارد متود اندازه گیری شده و در نهایت با مقادیر استاندارد جهت بررسی کیفیت پساب مقایسه گردید. بر اساس نتایج حاصله میزان BOD و COD پساب صنایع غذایی بسیار بالا بوده به گونه ای که از استاندارد تعیین شده جهت تخلیه به آب های سطحی به صورت معناداری بالاتر بود. اما پساب بعضی از این صنایع از استاندارد تعیین شده برای استفاده در آبیاری کشاورزی پایین تر بوده است. میزان TSS ، BOD و COD صنایع غذایی به صورت معناداری از صنایع نساجی بالاتر بوده و میزان نوسانات pH صنایع غذایی از صنایع نساجی بیشتر بوده است. با وجود اینکه میزان BOD و COD صنایع نساجی بسیار کمتر از صنایع غذایی بود اما باز هم میزان این دو پارامتر در صنایع نساجی از استانداردهای تعیین شده بیشتر بوده است. بر اساس نتایج حاصله می توان نتیجه گرفت علاوه بر اینکه صنایع غذایی نسبت به صنایع نساجی از گستردگی بالاتری برخوردارند بار آلودگی این صنایع نیز نسبت به صنایع نساجی بالاتر می باشد.

کلیدواژه ها

پساب، صنایع غذایی و نساجی،BOD ، COD ،TSS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.