بررسی استفاده از لجن فاضلاب در زمینهای کشاورزی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_498
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه فرح بخش

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی و اصلاح سبزی دانشگاه خلیج فارس

چکیده

با توجه به توصیه کارشناسان مبنی بر مصرف کم تر کودهای شیمیایی، به منظور پیشگیری از آلودگی محیط زیست و تخریب ساختمان خاک و نیل به سوی کشاورزی پایدار و همچنین با توجه به دلایل اقتصادی، استفاده از کودهای آلی مختلف در زمین های کشاورزی در سطح دنیا در حال گسترش است. یکی از موادی که در این زمینه در دهه های گذشته در سایر کشورها از آن استفاده گردیده و در کشور ما نیز در سالهای اخیر در بعضی مناطق به صورت محدود از آن در زمین های کشاورزی استفاده می شود، لجن فاضلاب است. با توجه به مقدار ماده آلی نسبتاً زیاد لجن فاضلاب، این ماده می تواند اثر مطلوبی بر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک بگذارد؛ بخصوص در مورد خاکهای مناطق خشک ایران که از نظر مواد آلی فقیر هستند، این تأثیر بیشتر است. طبق نتایج تحقیقات صورت گرفته درخصوص استفاده از لجن فاضلاب در زمین های کشاورزی، افزایش این ماده علاوه بر اصلاح خاک از نظر ماده آلی، می تواند باعث تأثیر بر خصوصیات شیمیایی نظیر تغییرات عناصر غذایی، pH و EC وخصوصیات فیزیکی نظیر هدایت هیدرولیکی، رطوبت و جرم مخصوص ظاهری گردد؛ که در پی آن رشد و عملکرد گیاه تحت تاًثیر قرار می گیرد. ولی بالا بودن غلظت مواد سمی مانند عناصر سنگین در لجن فاضلاب، مهمترین فاکتور محدود کننده استفاده از آن به شمار می آید. در این مطالعه سعی شده است نتایج تحقیقات مختلف در خصوص ارزیابی استفاده از لجن فاضلاب در زمین های کشاورزی، گردآوری و مورد برسی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

لجن فاضلاب، مواد آلی، خواص فیزیکی و شیمیایی خاک، فلزات سنگین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.