پایش و کاهش آثارزیست محیطی ناشی از سیالات و کنده های حاصله از عملیات حفاری چاه های نفت و گاز در راستای فرایند استفاده از سیستم تخلیه صفردر جهت توسعه ی پایدار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_473
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 548
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا کریمی

کارشناس ارشد آلودگی های محیط زیست ،شرکت ملی حفاری

حبیب عساکره

سرپرست کنترل پسماند شرکت ملی حفاری

عادل کلاه کج

کارشناس ارشد زمین شناسی ،شرکت ملی حفاری

چکیده

اجرای عملیات حفاری مانند هر فعالیت صنعتی دیگر در پایان عملیات به کار گرفته شده، پسماندها و دور ریزهایی را به محیط زیست تخلیه می نماید و چناچه برنامه ریزی جهت تصفیه و یا حذف آنها صورت نپذیرد این مهم در دراز مدت می تواند اثرات نامطلوبی در محیط زیست داشته باشد . ارزیابی و شناخت اثرات کاربرد سیالات حفاری ، روش مقبول و منطقی برای ارایه پیشنهاد جهت کاهش آسیب ها و خسارات احتمالی ناشی از دفع و دور ریزهای حفاری به محیط زیست می باشد. همچنین یکی از مهم ترین عوامل در کاهش اثرات منفی زیست محیطی پس ماندها، مدیریت صحیح آنهاست. بگونه ای که برخی مواقع هزینه های مورد نیاز در حذف آلودگیهای یک پسماند و یا کنترل انتشار آلودگی آن ، با اعمال مدیریتی صحیح و ابتکاری به میزان چشمگیری کاهش پیدا می کند .با توجه به توسعه روزافزون حفاری چاه های اکتشافی و تولیدی نفت وگاز در جهان و افزایش قوانین سخت زیست محیطی مرتبط با آلودگی های کنده ها و سیالات ناشی از عملیات های مختلف حفاری ،اثرات نامطلوب زیست محیطی ناشی از این زائدات حفاری باعث شده است که مطالعات گسترده ای در ارتباط با کنترل آن ها از طریق به کارگیری فناوری های مختلف در ارتباط با تصفیه این پسماندها انجام گیرد. در یکی از این روش ها با نصب سیستم های مدیریت پسماند (Waste Management) بر روی دکل های حفاری از ورود هرگونه آلاینده شیمیایی ناشی از حفاری به محیط زیست جلوگیری شده و کنده های حفاری که به وسیله دستگاه های کنترل جامدات جدا می شود پس از عملیات به سازی به صورت جامد و تثبیت شده به محل مخصوص حمل و به طور استاندارد دفن می شود.شکل در این سیستم فاز مایع سیالات حفاری ابتدا تصفیه و از فاز جامد سیالات تفکیک می شود، همچنین تمام آزمایش ها از نظر زیست محیطی در فاز مایع انجام و پس از به سازی مجددا استفاده یا به طور ایمن و استاندارد دفن می شود. پیش تر، تمام مواد جامد، کنده های حفاری، سیالات، روغن های مصرفی و موادهیدروکربوری در محیط اطراف دستگاه های حفاری پراکنده می شد، ولی با نصب این تجهیزات و فرآیند عملیاتی مناسب آن، هیچ گونه پسماند و ضایعات حفاری در محیط پراکنده نمی شود، بلکه ضایعات جمع آوری و به سازی شده و به صورت کاملا ایمن و با رعایت استاندارهای زیست محیطی مجددا استفاده یا دفن می شود.

کلیدواژه ها

سیالات ،کنده های حفاری،پسماند،دستگاه های حفاری،مواد هیدروکربوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.