اثز غلظت نمک های محیط کشت و هورمون جیبزلین بز شاخص های جوانه سوی بذر و رشد گیاهچه های بذری توت سیاه ( Morus nigra L.) در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_303
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا هدایت پور

کارشناس ارشد، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

موسی موسوی

استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

فریده صدیقی دهکردی

استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

به منظور ارائه روشی بهینه جهت تکثیر و حفظ ژرم پلاسم توت سیاه و کاربرد آن در برنامه های اصلاحی آتی، پژوهشی در قالب دو آزمایش مجزا در سال 1394 در آزمایشگاه کشت بافت گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد آزمایش اول شامل تفسیر غلط نمک های محیط کشت درون شیشه ای در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار ( فرمول در متن اصلی) و هر کدام با پنج تکرار اجرا گردید. در آزمایش دوم هورمون جیبرلین با پنج غلط (0 و 0/1 و 0/2 و 0/3 0/4 میلی گرم بر لیتر) و هر کدام با پنج تکرار به صورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش اول نشان داد که محیط کشت (فرمول متن اصلی مقاله) از لحاظ شاخص های در صد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و کمترین زمان رسیدن به 50% جوانه زنی محیط کشت MS کامل از لحاظ شاخص های طول ساقه، طول ریشه، وزن تر ساقه و وزن خشک ساقه و محیط کشت ( فرمول در متن اصلی) لحاظ شاخص وزن تر و خشک ریشه به طور معنی داری از لحاظ آماری بیشترین میزان را نشان دادند. نتایج حاصل از آزمایش دوم نیز نشان داد که غلظت های به کاررفته هورمون جیبرلین برای همه شاخص های اندازه گیری شده نسبت به شاهد اثرات برتری نشان دادند به طوری که در غلظت 0/3 میلی گرم بر لیتر اکثر شاخص های جوانه زنی نظیر طول ساقه، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه و سطح برگ از لحاظ آماری دارای بیشتری میزان بودند. از لحاظ در صد جوانه زنی نیز بین هر چهار غلظت هورمون اختلاف معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج آزمایش پیشنهاد می گردد جهت جوانه زنی بذور توت سیاه در شرایط درون شیشه ای MS ½ محتوای هورمون جیبرلین به غلظت 0/3 میلی گرم بر لیتر استفاده شود.

کلیدواژه ها

کشت درون شیشه ای،توت سیاه،جیبرلین،جوانه زنی بذر،محیط کشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.