برآورد فرسایش و رسوب با استفاده از مدل تجربی MPSIAC (مطالعه موردی در حوزه آبخیز دودران در استان اردبیل)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_117
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 751
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارف صابری

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری،دانشگاه اردکان

مرتضی قیصوری

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری،دانشگاه اردکان

مهدی خلیانی زیوه

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه تبریز

مهدی تازه

استادیار دانشگاه اردکان

چکیده

برآورد میزان فرسایش و رسوب و اعمال مدیریت مناسب در یک منطقه همانند هر پدیده طبیعی دیگر نیازمند شناخت کامل عوامل تاثیر گذار بر آن است. از آنجایی که پدیده فرسایش و رسوب یکی از پیچیدهترین فرآیندهای طبیعی بوده و عوامل زیادی در آن دخیل میباشد، شناخت کامل عوامل موثر در این پدیده کاری بسیار مشکل است. تا زمانی که امکان اندازهگیری مستقیم مقدار فرسایش و رسوب وجود نداشته باشد، بناچار باید به مدلهای تجربی در برآورد فرسایش و رسوب بسنده کرد. مدلهای مختلفی جهت برآورد فرسایش و رسوب ارائه شده است. یکی از این مدلها روش PSIAC میباشد که در حال حاضر به صورت بازنگری شده در قالب روش MPSIAC مورد استفاده قرار میگیرد. بدین منظور حوزه آبخیز دودران در استان اردبیل مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. ابتدا نقشه های مورد استفاده از مدل را شرح و در هریک از زیر حوزهها با استفاده از جداول مربوط امتیاز دهی شد. با جمعبندی نتایج و استفاده از فرمول محاسبه مقداری است، مقدار فرسایش و رسوب در منطقه مورد مطالعه و محاسبه شده که مقدارکل فرسایش ویژه در حوزه برابر است با (825/279 yr ) (و میزان کل رسوب ویژه برابر است با ton/km2 ؛ (964/1038 .yr ) با توجه به جدول مربوط به میزان فرسایش میتوان گفت که این حوزه در گروه کم، متوسط و خیلی کم می باشد.

کلیدواژه ها

فرسایش و رسوب، مدل MPSIAC ، اردبیل، حوزه دودران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.