ارزیابی دقت پارامترهای سطح زمین در تخمین ظرفیت تبادل کاتیونی خاک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماء شعبانی

مربی، گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل

مجتبی نوروزی

استادیار، گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

ظرفیت تبادل کاتیونی CEC یکی از مهمترین ویژگیهای شیمیایی خاک است که در جذب و رهاسازی اغلب عناصر غذایی مورد نیاز گیاه و برآورد پتانسیل خطر فلزات سنگین نقش موثری دارد. اگرچه ظرفیت تبادل کاتیونی را میتوان به روش مستقیم اندازهگیری نمود ولی این اندازهگیری همراه با خطا، بسیار پرهزینه و وقتگیر می باشد. بنابراین استفاده از روشهای غیر مستقیم که به کمک آنها بتوان با صرفهجویی در زمان و هزینه و با دقت مناسب CEC را از سایر خصوصیاتی که به آسانی قابل اندازه گیری اند برآورد نمود، ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی دقت داده های پستی و بلندی زمین در تخمین ظرفیت تبادل کاتیونی خاک با استفاده از مدل رگرسیون خطی و شبکه عصبی مصنوعی است. نتایج بیانگر آن است که ویژگی های توپوگرافی می تواند تا حد قابل قبولی تغییرپذیری در CEC را توجیه کند که البته در روش شبکه عصبی این امر بسیار بارزتر می باشد و تاکیدی است بر عملکرد بهتر مدل های شبکه عصبی در هنگام مواجه با پیچیدگی بیشتر مسائل. نتایج آنالیز حساسیت شبکه عصبی همچنین بیانگر این بود که از میان پارامتر های توپوگرافی وارد شده به مدل شبکه عصبی، 3 پارامتر شاخص رطوبتی، شیب و انحنای سطح زمین بیشترین درصد اهمیت ورودی ها را به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها

شبکه عصبی مصنوعی، ظرفیت تبادل کاتیونی، مدل رگرسیونی، ویژگی های توپوگرافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.