اثرات تمایلات و خواسته های متفاوت مشتریان تر روی اثر تخشی و پایداری بانکداری الکترونیکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش علمی پژوهشی یافته های نوین علوم مدیریت، کارآفرینی و آموزش ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF02_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 544
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی فاطمی

دکترای مدیریت کسب و کار دانشگاه MMU مالزی

چکیده

این مقاله به بررسی روند فعلی که در حقیقت یک انقلاب در صنعت تجارت الکترونیک و در قسمت های مختلف تجارت بانکی در کشور مالزی است می پردازد. همچنین این مطالعه به اولویت های مشتریان بانکداری الکترونیک همچنین عواملی که بانکداری الکترونیکی را تحت تأثیر قرار می دهد می پردازد. نتایج بر اساس تجزیه و تحلیل داده های مربوط به 300 پاسخ دهندگان نشان می دهد که در حالی که ارتباط معناداری بین سن و تحصیلات استفاده کنندگان از خدمت بانکداری متعارف و الکترونیکی وجود ندارد ولی برخی از تفاوت در سایر متغیرهای جمعیت شناختی وجود دارد. تحقیقات نشان می دهد دسترسی به اینترنت، آگاهی نسبت به بانکداری الکترونیک و تمایل مشتریان از جمله عواملی هستند که صنعت بانکداری الکترونیکی را مالزی تحت تأثیر قرار می دهد. این تحقیق به محدودیت ها و عواملی که صنعت بانکداری الکترونیک را مالزی تحت تأثیر قرار می دهد می پردازد. و اینکه شناخت مشکلات بانکداری الکترونیکی در کشورهای درحال توسعه با سرعت بالا همچون مالزی می تواند راهنمایی برای توسعه دادن بانک داری الکترونیکی و شناخت بیشتر مشکلات این صنعت تقریباً نوین و در حال پیشرفت برای کشور عزیزمان ایران باشد.

کلیدواژه ها

بانکداری الکترونیکی، مشتریان، تمایلات مشتری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.